Slovenija

Vzajemni skladi julija ob pozitivnih donosih

STA/M.J.
20. 8. 2013, 09.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Čeprav vzajemni skladi z dovoljenjem za trženje v Sloveniji letos beležijo pozitivne donosnosti, pa se odliv sredstev iz njih nadaljuje. Julija je bilo tako izplačil za 2,6 milijona evrov več kot pa vplačil, v sedmih mesecih skupaj pa so vlagatelji iz vzajemnih skladov odtegnili že skoraj 33 milijonov evrov sredstev.

Arhiv Svet 24

Julija je povprečna donosnost vseh skladov domačih in tujih družb za upravljanje znašala 2,11 odstotka, pri čemer so bili nekoliko bolj uspešni skladi tujih upravljalcev, saj so v povprečju pridobili 2,37 odstotka vrednosti.

Med vsemi vzajemnimi skladi je bil julija po podatkih portala vzajemci.com najbolj donosen delniški sklad PI Gold Stock, ki sredstva investira v podjetja, katerih dejavnost je povezana s plemenitimi kovinami. Vlagateljem je prinesel 18,19-odstotno donosnost.

Tudi sicer so julija najvišjo rast beležili skladi iz sektorja surovin in materialov (+ 5,23 odstotka). Najnižjo rast sredstev pa so beležili tisti skladi, ki sredstva vlagajo v delnice podjetij iz sektorja oskrbe (+ 2,42 odstotka) in osnovnih potrošnih dobrin (+ 2,35 odstotka).

Največjo izgubo pa so julija zabeležili skladi, ki sredstva vlagateljev investirajo v Indiji. V zadnjih mesecih so se med vlagatelji pojavile skrbi zaradi izjemno šibke rupije in znova naraščajoče inflacije v Indiji, kar se je odrazilo tudi na tečajih delnic indijske borze.

Družbe za upravljanje so julija beležile padec števila vlagateljev, in sicer za 646 na 425.605. Glede na podatke ATVP so vlagatelji sledili svetovnim trendom in se umikali iz obvezniških naložb, ki so jih večinoma usmerili v delniške sklade.