Slovenija

Kmetijski pridelki slovenskega porekla so se podražaili

STA / J.P.
18. 8. 2013, 08.12
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Kmetijski pridelki pri slovenskih pridelovalcih so se v minulem četrtletju podražili.

Najbolj se je podražil krompir

Med rastlinskimi pridelki se je najbolj podražil krompir (vključno s semenom), in sicer za 162,8 odstotka. Sledile so zelenjadnice, sadike in cvetje (+46,6 odstotka), nato pa sadjarski pridelki (+30,9 odstotka). Žita so se podražila za 17,2 odstotka.

Cene so se na letni ravni v povprečju zvišale za 11,2 odstotka, je ta teden objavil državni statistični urad. Rastlinski pridelki so se podražili za 34,5 odstotka, živali in živalski proizvodi pa za tri odstotke.

Med živalmi in živalskimi proizvodi so se živalski proizvodi podražili za pet odstotkov, medtem ko je bila rast cen živali za zakol v drugem četrtletju na letni ravni 1,6-odstotna.

Statistični urad je objavil tudi gibanje cen inputov v kmetijstvu, s katerimi spremljajo gibanje cen proizvodov in storitev za tekočo porabo (npr. cene semen poljščin, gnojil, krmil) ter za investicije v kmetijstvu (npr. cene kmetijske mehanizacije in opreme).

Cene pa so se znižale industrijskim rastlinam in vinu, po 19,4 odstotka.

Cene inputov v kmetijstvu so bile v drugem trimesečju povprečno za 0,8 odstotka nižje kot v prvem četrtletju letos in za 4,7 odstotka višje kot v drugem četrtletju lani.

Cene proizvodov in storitev za tekočo porabo v kmetijstvu so se na četrtletni ravni znižale v povprečju za 1,3 odstotka: najbolj so se znižale cene energije in maziv (v povprečju za 3,6 odstotka), sledile so cene gnojil (2,2 odstotka) in cene krmil (dva odstotka).

Proizvodi in storitve za investicije v kmetijstvu so bili na četrtletni ravni medtem dražji v povprečju za 0,3 odstotka. Cene opreme so se zvišale v povprečju za 0,3 odstotka (za 0,3 odstotka so bile višje tako cene mehanizacije in druge opreme kot tudi cene transportne opreme), cene drugih zgradb pa so se zvišale v povprečju za 0,2 odstotka.