Slovenija

Čaka nas kaos na cesti

STA / S.R.
2. 8. 2013, 14.16
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Prihajajoči vikend bo gotovo eden najbolj prometno obremenjenih v času turistične sezone, saj se začnejo počitnice v Italiji.

Dars
Ta vikend bo prometno eden najbolj obremenjenih v tem poletju.

Zato lahko pričakujemo zastoje iz smeri Italije in Avstrije proti mejnim prehodom s Hrvaško, obremenjene bodo tudi ceste, ki vodijo do mejnih prehodov, je za STA pojasnila Bernarda Kržičnik s prometno-informacijskega centra. Zastoje pričakujejo zlasti na mejnih prehodih Dragonja, Sečovlje, Starod, Jelšane, Gruškovje in Obrežje. "Vsem voznikom svetujem strpnost in previdnost na cestah'', je še povedala Kržičnikova.

Za primere daljših zastojev, ki bi nastali zaradi izrednih dogodkov in prometnih nesreč na avtocesti, imajo v Družbi za avtoceste v Republiki Sloveniji (Dars) in na upravi za zaščito in reševanje posebej opredeljene postopke glede oskrbe potnikov.

Oskrba uporabnikov avtoceste z vodo se v poletnem času začne, ko je stoječa kolona dolga najmanj pet kilometrov in se obenem predvideva še najmanj štiri ure dodatnega čakanja. Oskrba potnikov se izvaja le v primeru, če so temperature višje od 30 stopinj Celzija in je avtocesta zaprta, oziroma če tako oceni koordinator aktivnosti, so za STA pojasnili na Darsu.

Potnike bodo v takšnih primerih oskrbeli delavci Darsa, ki sicer vzdržujejo avtoceste, po potrebi se jim bodo pridružili še sodelavci iz ostalih služb Darsa. Če bodo ocenili, da potreba po oskrbi presega njihove zmogljivosti, bodo za pomoč zaprosili še pristojni regijski center za obveščanje. Prednostna naloga Darsovih vzdrževalcev je namreč zagotavljati uporabnikom avtoceste varnost v prometu, so še pojasnili na Darsu.