Slovenija

'Sramotno poročilo računskega sodišča'

STA / A.M.
2. 8. 2013, 08.32
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Na Mestni občini Ljubljana (MOL), ki je ustanoviteljica Lekarne Ljubljana, še niso seznanjeni z revizijskim poročilom računskega sodišča. Ta med drugim drugim ugotavlja, da je Lekarna Ljubljana kršila predpise o javnem naročanju za več kot 100 milijonov evrov. Zadevo bo MOL komentiral po odzivnem poročilu, ki ga bo pripravila Lekarna Ljubljana.

Mediaspeed
Marko Jaklič je poročilo računskega sodišča označil za sramoto.

Računsko sodišče je objavilo poročilo revizije, v katerem je Lekarni Ljubljana izreklo negativno mnenje o pravilnosti poslovanja v letu 2011. Lekarna je po ugotovitvah sodišča pri nabavi materiala kršila predpise o javnem naročanju za več kot 100 milijonov evrov. Nekaterim uslužbencem so nepravilno določili osnovno plačo in delovno uspešnost, nepravilnosti so bile tudi pri napredovanju.

Sodišče je Lekarni Ljubljana tudi izreklo mnenje s pridržkom glede računovodskih izkazov. V nekaterih primerih namreč niso obračunali amortizacije v skladu s predpisi. Prav tako zavod ni pravilno razmejil nekaterih prihodkov in odhodkov za leto 2011 na dejavnost javne službe in tržno dejavnost.

V Lekarni Ljubljani poročila računskega sodišča ne komentirajo, saj ga morajo najprej natančno preučiti. Se je pa oglasil nekdanji direktor Lekarne Ljubljana Marko Jaklič, ki je zavod vodil v času opravljanja revizije, in poročilo označil za sramoto računskega sodišča ter dokaz, kako lobiji obvladujejo zdravstvo.

Ministrstvo za zdravje opozarja, da je za ukrepanje v tem primeru odgovoren MOL. Tudi prvi namestnik predsednika računskega sodišča Jorg Kristijan Petrovič pričakuje ukrepe MOL. Predsednik sveta Lekarne Ljubljana Sašo Rink je že napovedal, da bo sklical sejo sveta, na kateri bodo obravnavali poročilo računskega sodišča glede poslovanja Lekarne Ljubljana.