Slovenija

Vročinski val - ponovno presežena opozorilna vrednost ozona

STA / J.P.
28. 7. 2013, 15.33
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Ob vročinskem valu je na merilnih mestih Nova Gorica in Otlica v Trnovskem gozdu koncentracija ozona danes presegla opozorilno vrednost 180 mikrogramov na kubični meter.

Thinkstock
Koncentracije ozona, ki presegajo opozorilno vrednost, dražijo sluznico in dihala.

Na Arsu opozarjajo, da preseganje opozorilne vrednosti lahko pričakujemo tudi v naslednjih dneh. Ob tem opozarjajo, da bo do vključno ponedeljka zelo vroče. Najvišje temperature bodo po nižinah nad 35 stopinj Celzija, tudi v noči na ponedeljek bodo temperature v večjem delu države nad 20 stopinj Celzija. Toplotna obremenitev bo zelo velika. V torek bo vročina popustila, od četrtka naprej pa se bo predvidoma znova stopnjevala.

Glede na vremensko napoved lahko pričakujemo tako visoko koncentracijo ozona še vse popoldne, zvečer pa bo koncentracija padla. 

Na Arsu opozarjajo, da se bo od ponedeljka popoldne do torka zgodaj zjutraj prek naših krajev pomikala hladna fronta. Pojavljale se bodo krajevne nevihte, ki bodo precej verjetne tudi na Obali. Ob nevihtah bodo možni močnejši nalivi in sunki vetra, lahko se pojavi tudi toča.

Koncentracije ozona, ki presegajo opozorilno vrednost, dražijo sluznico in dihala. Priporočajo, da ljudje s kroničnimi boleznimi dihal in krvnega obtoka v tem času ostanejo v zaprtih prostorih, kjer je koncentracija ozona nižja. Tudi zdravim ljudem priporočajo, da se izogibajo naporov v času trajanja previsoke koncentracije.

Najvišja osemurna vrednost koncentracije ozona za pretekli dan je bila v Novi Gorici 173 mikrogramov na kubični meter, na Otlici pa 192 mikrogramov na kubični meter, so še sporočili z Arsa.