Slovenija

Tudi ponoči bo prek 20 stopinj...

STA / S.R.
26. 7. 2013, 12.21
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Do vključno ponedeljka bo toplotna obremenitev zelo velika, najvišje temperature bodo po nižinah nad 35 stopinjami Celzija, tudi ponoči pa bodo predvsem v mestih ostale precej nad 20 stopinjami, opozarjajo na Agenciji RS za okolje (Arso).

V prihodnjih dneh pijte veliko vode in se zadržujte v zaprtih prostorih.

V takšnih razmerah strokovnjaki svetujejo pitje tekočine ter zadrževanje v zaprtih in hlajenih prostorih. Vročina bo v notranjosti Slovenije popustila šele v torek, na Primorskem pa se bo nadaljevalo zelo vroče vreme, so v danes izdanem opozorilu navedli na Arsu. Predvsem na Primorskem je zaradi suše in visokih temperatur velika nevarnost požarov v naravi.

Vročinski val nas spremlja že nekaj dni in ker se pri daljši izpostavljenosti visokim temperaturam lahko pojavijo različne zdravstvene težave, strokovnjaki svetujejo previdnost.

Na Inštitutu za varovanje zdravja (IVZ) tako v času vročine svetujejo, da ljudje dnevno spijejo vsaj dva litra tekočine, najbolje vode, pri tem pa naj količino prilagodijo stopnji potenja. Na IVZ obenem odsvetujejo uživanje pijač s kofeinom, alkoholom in veliko količino sladkorja, saj te pijače povečajo odvajanje tekočine iz telesa. Prav tako naj se ljudje izognejo uživanju zelo hladnih pijač, saj lahko povzročijo želodčne krče.

Priporočljivo je poskrbeti tudi za prostore, v katerih se zadržujemo. Svetuje se zračenje zjutraj in zvečer ter uporaba rolet in klimatskih naprav. Ljudje se doma lahko hladijo tudi s hladnimi prhami ali kopelmi.

Oblačila naj bodo lahka in ohlapna ter narejena iz bombažna ali lana. Na IVZ svetujejo tudi uporabo sončnih očal, pokrival za glavo ter krem za sončenje z zaščitnim faktorjem najmanj 30.

Prav tako je zunanje fizične aktivnosti treba omejiti na jutranje in večerne ure ter nasploh omejiti športno aktivnost, svetujejo na inštitutu.