Slovenija

Peterlinu dvanajst let za uboj sestre

Robert Marin
14. 7. 2013, 07.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Jožef Peterlin je 3. novembra lani na domu na Gmajnici pri Komendi več kot trisesetkrat zabodel sestro Antonijo Jenko. Nesrečnica je izkrvavela v petih minutah.

SVET24

Te dni je 60-letnik v pripor prejel odločitev višjih sodnikov, ki so potrdili sodbo, po kateri je bil februarja obsojen na 12 let zapora zaradi uboja.

Na razsodbo sodišča prve stopnje sta se namreč pritožila tako tožilstvo kot obramba. Obramba višjih sodnikov ni prepričala z argumenti, da je šlo kvečjemu za uboj na mah, tožilstvo pa ne s tezo, da bi ga morali za umor iz brezobzirnega maščevanja obsoditi na 18 let zapora.

Kot smo že poročali, je bil Peterlin zaradi duševne bolezni, paranoidne shizofrenije, večkrat hospitaliziran, v zagovoru pred ljubljanskim okrožnim sodiščem pa je neprepričljivo pojasnjeval, da mu je sestra dopoldne prinesla krof in ga poslala v trgovino po mrežno pečenko ali svinjska rebrca. Peterlin je po lastnih besedah šel in prinesel rebrca, toda sestra z njimi ni bila zadovoljna, češ da so premastna. Popoldne, ko mu je v sobo prinesla jogurt, pa ga je zaradi mesa začela obkladati z žaljivkami. Očitala mu je, da je 'norec za v norišnico', in mu grozila z nožem, nato pa se mu je 'strgal film'.

A se je izkazalo, da je lagal. Napadel jo je, medtem ko je kadila, pri sebi pa tudi ni imela noža, kot je zatrjeval.