Slovenija

V Mariboru dovolj prostora za študente?!

Gabrijel Toplak
14. 7. 2013, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Kot glavno novost velja omeniti dejstvo, da v Mariboru od letos ni več zasebnikov s subvencijami, zato vsi študentje, ki živijo pri zasebnikih, plačajo polno ceno. Študentski domovi imajo dovolj prostora za vse prosilce, saj so v zadnjih treh letih pridobili približno 500 novih ležišč; študentom je v štirih naseljih na voljo 2867 ležišč.

Študentski domovi, Mediaspeed

V Študentskih domovih Univerze v Mariboru so predstavili novosti razpisa za sprejem in podaljšanje bivanja študentov za naslednje študijsko leto. Razpis za sprejem novih študentov je odprt do 12. avgusta, za podaljšanje bivanja do 20. avgusta, študenti pa morajo vloge, ki so na njihovi spletni strani, oddati elektronsko.

Direktorica študentskih domov Lidija Divjak Mirnik je kot glavno novost izpostavila dejstvo, da v Mariboru od letos ni več zasebnikov s subvencijami, kar pomeni, da vsi študentje, ki živijo pri zasebnikih, plačajo polno ceno. Pri njih pa je dovolj prostora za vse prosilce, saj so v zadnjih treh letih pridobili približno 500 novih ležišč. »Absolventi lahko pri nas po novem ostanejo do konca šolanja, pred novim študijskim letom pa smo pridobili še 68 dodatnih ležišč v Domu študentov in gostujočih profesorjev oziroma nekdanjem Podiplomskem domu, kjer zdaj razpolagamo s 158 posteljami. Študentom lahko ponudimo 2867 ležišč, od tega jih je ta trenutek za sprejem novih študentov na voljo 1018, preostalih 1849 je namenjenih podaljšanju bivanja že obstoječih stanovalcev,« je pojasnila Divjak Mirnikova. Največ ležišč imajo v naselju na Gosposvetski, kjer je prostora za 1252 ležišč, na Tyrševi je študentom na voljo 711 postelj, na Lentu (Koroška cesta 35) je 410 ležišč, v Smetanovi ulici 276 in Quadru v Gorkega ulici 45 pa 150 ležišč.

Za študente je v domovih privlačna predvsem cena bivanja, ki vključuje vse stroške in se giblje med 64 in 160 evri ter je sofinancirana s subvencijo države. Večinoma gre za enoposteljne in dvoposteljne sobe s souporabo kuhinj ter kopalnic, omogočena je neomejena uporabo interneta in priključek za kabelsko televizijo. Na voljo so jim tudi prostori za študij, obštudijsko dejavnost, multimedijske učilnice, likovna in glasbena soba, uporaba športnih objektov (fitnes in soba za namizni tenis v vsakem naselju, igrišče na Gosposvetski, telovadnica na Tyrševi) in brezplačno plavanje v kopališču Pristan. »Ponujamo jim možnost najema parkirnega mesta v garažnih hišah na Lentu in Smetanovi ter Quadru, uporabo domske posteljnine, ki jo dvakrat mesečno brezplačno operemo, v vsakem domu imajo stanovalci možnost brezplačne uporabe pralnih in sušilnih strojev, medtem ko v klasičnih domovih skupne prostore čisti čistilni servis,« pravi direktorica. Razpolagajo tudi z apartmaji, v katerih imajo možnost bivanja študentske družine, pari, invalidi in študenti s posebnimi potrebami. »Standard bivanja je na visoki ravni in ustreza normativom za sodoben študij in bivanje. V klasičnih domovih (dom 1, 3, 4, 5 in 6) so eno- in dvoposteljne sobe, od 5 do 9 študentov uporablja sanitarni sklop in kuhinje, v domovih z apartmaji  oziroma stanovanji (depandansa, dom 2, 7, 13, 14 in Lent) so eno- in dvoposteljne sobe, kuhinja ter sanitarni sklop sta za 2 do 6 študentov, v bivšem Podiplomskem domu pa so garsonjere in apartmaji za 1 do 2 osebi z lastno kuhinjo ter kopalnico,« je pojasnila Divjak Mirnikova.

Mediaspeed
Razpis za sprejem novih študentov je odprt do 12. avgusta, za podaljšanje bivanja pa do 20. avgusta.