Slovenija

Ravnatelji dobili pojasnila glede zniževanja števila zaposlenih

STA/M.J.
8. 7. 2013, 17.37
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Predstavniki ministrstva za izobraževanje so na posvetu o selektivni in restriktivni politiki nadomeščanja javnih uslužbencev v letih 2013 in 2014 ravnateljem osnovnih šol predstavili sklep o zniževanju števila zaposlenih za en odstotek.

Združenje ravnateljev bo o tem razpravljalo v torek, v sredo pa je predviden sestanek ministrstva s Svizom. Državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Aljuš Pertinač je za STA že v petek povedal, da želijo z ravnatelji sploh doreči, kako bodo vodili politiko zaposlovanja vnaprej. Ob tem je izpostavil, da ne gre za enoodstotno znižanje števila zaposlenih na ravni vsakega zavoda posebej, ampak na ravni resorja. Danes dodatno posveta ni želel komentirati, je pa ocenil, da so ravnatelji sprejeli njihova pojasnila oziroma da "so se razumeli".

Tudi predsednik Združenja ravnateljic in ravnateljev osnovnega in glasbenega šolstva Slovenije Milan Rejc je po posvetu za STA dejal, da so ravnatelji danes dobili nekatera pojasnila, ali se znižanje števila zaposlenih nanaša na zaposlitve ali na obseg dela, nekaj nejasnosti pa bodo razčistili tudi v prihodnjih dneh.

"Treba bo pogledati, kaj je po vsakem zavodu mogoče storiti na osnovi kadrovskega načrta, ki bo pokazal obseg zmanjšanja v prihodnjih dveh šolskih letih," je pojasnil Rejc. Po njegovih besedah so imeli v zavodih že zdaj kar nekaj zaposlitev za določen čas, predvsem v podaljšanem bivanju, zato ima vsak zavod tukaj nekaj rezerve. Ob tem je izrazil upanje, "da jim ne bo treba delo nekega učitelja porazdeliti med druge učitelje, njega pa odpustiti oz. z njim ne skleniti pogodbe".

Načrtovanje za novo šolsko leto se običajno začne aprila, tako imajo šole po Rejčevih besedah že izdelane kadrovske razporeditve, ki pa so orientacijske. Združenje bo o predvidenem zmanjševanju števila zaposlenih v prihodnjih dveh letih razpravljalo na torkovi izredni seji republiškega odbora.

Pertinač pa je napovedal, da se bodo v sredo posebej sestali še s predstavniki Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz), ki se današnjega sestanka niso udeležili, ker je bil po njihovi oceni sklican prepozno.