Slovenija

Nevladne organizacije opozorile na škodljivost kurjenja premoga

STA/ M.V.
29. 6. 2013, 18.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Ob svetovnem dnevu akcije proti kurjenju premoga so organizacije civilne družbe s protestnim dogodkom Umazana politika = umazana energija na Stritarjevi ulici v Ljubljani opozorile na škodljivost kurjenja premoga za zdravje ljudi, so sporočili iz Focusa, društva za sonaraven razvoj.

Flickr

V tej nevladni organizaciji so prepričani, da premog sodi v zgodovino. V časih, ko so alternative premogu znane in dostopne, je kurjenje premoga izjemno nesmiselna odločitev, so zapisali. Ob tem pa dodali, da pri nas "umazana politika sprejema umazane odločitve, izbira umazane vire energije in si nato opere roke nad zdravjem vseh nas".

Poudarjajo, da se navkljub spornemu in škodljivemu projektu Teš 6 še kar nadaljuje s škodljivimi praksami, saj poteka razprava o nadaljnjem obratovanju Termoelektrarne Trbovlje in odpiranju novega rudnika Brnica. Umazanim zgodbam o premogu po mnenju nevladnikov ni videti konca.

Konec dobe premoga.

Organizacije civilne družbe so pretekli teden na ministra za zdravje Tomaža Gantarja naslovile tudi poziv, naj javnost seznani s posledicami kurjenja premoga na zdravje ljudi in stroški, ki jih kurjenje premoga povzroča gospodarstvu.

Poziv so podprli tudi udeleženci in mimoidoči na današnjem dogodku, ki so s fotopeticijo zahtevali zaščito svojega zdravja in konec dobe premoga, so sporočili.