Slovenija

Prvi paket terjatev na slabo banko 28. junija

STA / S.R.
18. 6. 2013, 12.53
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) oziroma t.i. slaba banka cilja na to, da se bo prvi prenos sredstev iz NLB nanjo izpeljal 28. junija, je danes povedal vršilec dolžnosti izvršnega direktorja DUTB Torbjörn Mansson.

NLB

Lahko pa se zgodi, da bo prvi paket manjši od prvotnih načrtov. Mansson je na današnji prvi novinarski konferenci DUTB pojasnil, da družba trenutno izvaja intenziven pregled sredstev, ki jih je za prenos predlagala Nova Ljubljanska banka (NLB).

Ocenil je, da jim bo pri svojih načrtih uspelo, a po Manssonovih besedah obstajajo zunanji dejavniki, ki bi lahko povzročili to, da bo treba zmanjšati obseg prvega paketa prenesenega premoženja.

V minulih dneh se je govorilo, da prvi paket slabih terjatev in spremljajočega premoženja NLB obsega 1,3 milijarde evrov bruto oziroma 700 milijonov evrov neto. Mansson je danes poudaril, da gre v prvem paketu za premoženje, ki je bilo nekoč vredno dve milijardi evrov.

Vseeno pa bo prvi paket iz NLB po Švedovih zagotovilih zajeten, poleg tega pa bo jasna tudi slika, kako se bo premoženje prenašalo v naslednjih treh mesecih.

V DUTB pričakujejo, da bo druga banka, skoraj gotovo bo to NKBM, v program prenosa sredstev vstopila v naslednjih dveh tednih, tretja (Abanka) pa v roku šestih tednov.

Neizvršni direktor Carl-Johann Lindgren je tako pojasnil, da gre za trajajoči proces, ki pa je zaradi slovenske zakonodaje in drugih dejavnikov izjemno kompleksen.

Tako Mansson kot neizvršni direktor DUTB Lars Nyberg in predsednik upravnega odbora Andrej Šircelj pa so poudarili, da je njihov osnovni cilj z aktivnim in uspešnim upravljanjem teh sredstev dobiti nazaj čim več sredstev, ki so jih davkoplačevalci že ali jih bodo še morali nameniti za pomoč bankam.

Mansson je ocenil tudi stroške delovanja DUTB. Zaveda se, da tak model veliko stane, a ob tem dodaja, da stroške delovanja DUTB nosijo sodelujoče banke. Stroški pa so po njegovem prepričanju tudi naložba, naloga družbe pa je, da bo donos veliko višji od stroškov.

Upravni odbor stane 65.000 evrov bruto na mesec. Prva ocena stroškov prve transakcije sredstev pa je okoli tri milijone evrov.

Mansson ocenjuje, da bo DUTB v celotnem obdobju delovanja stala od 20 do 40 milijonov evrov, uspešna pa bo samo, če bo vsaj en evro več od tega zaslužila s svojim delovanjem.