Svet

Na Hrvaškem umirajo zaradi vročine

STA/M.J.
18. 6. 2013, 10.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Hrvaški vremenoslovci opozarjajo na nadpovprečno visoke temperature, ki naj bi zajele celinski del države sredi tega tedna.

Chinadaily

V ponedeljek so v Zagrebu namerili 33,8 stopinje, kar je najvišja temperatura za 17. junij po letu 1927. Rekordno toplo, 23,3 stopinje, je bilo v ponedeljek tudi pri meteorološki postaji na Zavižanu na Velebitu. Dvig temperature zraka bo takšen, da bodo vrednosti presegle kritične, kar bo zvišalo nevarnost toplotnega udara, ki lahko vpliva na zdravje ljudi, je ocenil načelnik oddelka za analize in napovedi hrvaškega hidrometeorološkega zavod Zoran Vakula.

Vročinski val je vremenski pojav, toplotni udar pa je posledica tega pojava na zdravje, je še pripomnil Vakula. Opozoril je, da morajo biti posebej previdne osebe, starejše od 65 let, in kronični bolniki, posebna pozornost pa velja tudi zdravju dojenčkov in majhnih otrok.

Posebej nevarno bo na Hrvaškem od danes do četrtka, ko pričakujejo, da bodo dnevne temperature v osrednji in vzhodni Hrvaški večinoma nad 33 stopinj Celzija, v nekaterih krajih tudi nad 35 stopinj. Čez noč bodo temperature nad 20 stopinj Celzija.

Hrvaški mediji ob tem poudarjajo, da novi temperaturni rekordi ne bi smeli biti presenečenje. Vremenoslovci napovedujejo, da se bo toplo vreme nadaljevalo tudi prihodnji teden, čeprav ne bo tako vroče kot ta teden. Kakšen oblak bo možno videti čez vikend.

Na Zavižanu so v ponedeljek namerili rekordno dnevno temperaturo, ki je bila za slabih deset stopinj Celzija višja od siceršnjega junijskega povprečja.

Prvi letošnji vročinski val je dosegel Hrvaško potem, ko so prvi junijski teden zabeležili nadpovprečno hladno vrene. Konec maja in v začetku junija je hrvaške planinske vrhove tudi pobelil sneg.