Svet

Obtožili zloglasnega nacističnega zločinca

STA
18. 6. 2013, 12.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Na Madžarskem so danes uradno obtožili zloglasnega nacističnega zločinca Laszla Csataryja. Obtožnica ga bremeni, da je med drugo svetovno vojno pomagal organizirati deportacijo približno 15.700 Judov v koncentracijsko taborišče Auschwitz, je sporočilo madžarsko tožilstvo.

Sanjuan

Obtožnica ga med drugim bremeni, da je "namerno pomagal pri nezakonitih usmrtitvah in mučenju Judov, ki so bili deportirani iz Kasse", takratnih Košic.

98-letnik, ki je od lanske aretacije v hišnem priporu, je na seznamu najbolj iskanih nacističnih zločincev Centra Simona Wiesenthala. Pri centru navajajo, da je bil Csatari visoki madžarski policijski uradnik, ki je imel pod nadzorom judovski geto v Košicah v današnji Slovaški. Na tem položaju je pomagal organizirati deportacije Judov v Ukrajino in Auschwitz med letoma 1941 in 1944. Leta 1948 so mu v takratni Češkoslovaški sodili v odsotnosti in ga obsodili na smrt, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Csatarya so aretirali julija lani v Budimpešti s pomočjo informacij Centra Simona Wiesenthala. Csatary je po vojni pobegnil v Kanado, a je očitno 15 let pred aretacijo nemoteno živel na Madžarskem. Na zaslišanju julija lani je vse obtožbe zanikal.

"Ker gre za odmeven proces, ima sodišče sedaj 90 dni časa, da prične s sodnimi postopki," je za AFP danes povedal predstavnik madžarskega državnega tožilstva.