Slovenija

Danes bo 'znano' kdo gre v zapor v zadevi Patrija

STA/M.J.
3. 6. 2013, 10.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Na ljubljanskem okrajnem sodišču se je začela ena sklepnih obravnav sojenja v zadevi Patria.

Mediaspeed

Obramba nadaljuje z zaključnimi besedami in če bo danes z njimi končala, sodišču preostane le še sodba. V napovedih sodbe so obtoženi previdni, sta pa Ivan Črnkovič in Tone Krkovič ponovno zatrdila, da sta nedolžna. Možno je torej, da bodo zagovorniki obtoženih danes z zaključnimi besedami tudi končali. To bi pomenilo, da preostane le še sodba, ki je lahko izrečena še isti dan, najpozneje pa v treh dneh po zaključnih besedah.

Direktor Rotisa Ivan Črnkovič je pred obravnavo napovedal, da bo v današnji sklepni besedi med drugim govoril o tem, da tožilstvo ne spoštuje obrambe. Na vprašanje, ali bo s sodišča odkorakal kot svoboden človek, je Črnkovič odgovoril, da to ni odvisno od njega. Sam, kot je zatrdil, ni naredil ničesar krivičnega.

Povedal je še, da ga najbolj boli zgodba nekdanjega predsednika upravnega odbora skupine Viator & Vektor Zdenka Pavčka. Kot je dejal, namreč sam na sodišče hodi prav zaradi tega, ker Pavček ni dobil tega posla.

Brigadir Tone Krkovič pa je pred današnjo obravnavo dejal, da tudi danes, kot že od vsega začetka, prihaja na sodišče, da bi izvedel, kaj je pravzaprav storil protizakonitega, saj tega ni slišal niti v sklepnem govoru tožilstva minuli ponedeljek. Priložnost svojega zagovora bo izkoristil, čeprav meni, da se nima česa zagovarjati. Krkovič je prepričan, da "ne more biti obsojen", čeprav sodišče sicer ima to pravico. Razmišlja pa tudi o tožbah zoper ljudi, ki so afero povzročili.

Predsednik SDS Janez Janša in njegov zagovornik, odvetnik Franci Matoz, pred današnjim narokom nista dajala izjav. Svoj pogled na afero sta v zaključnih besedah predstavila že minuli ponedeljek. Matoz je tedaj dejal, da tožilstvu obtožb ni uspelo dokazati, saj tudi dokazov za to, da bi Janša prejel obljubo podkupnine, nikoli ni bilo in jih nikoli ne bo. Kdor Janšo pozna, ve, da tega ne bi nikoli storil, je dodal Matoz.

Janša je sicer prepričan, da do obsodilne sodbe ne bo prišlo. Če pa bi sodišče izreklo obsodilno sodbo, taka sodba ne bi nikoli zdržala, pravi Janša, ki v primeru obsodbe napoveduje uporabo vseh pravnih sredstev doma in v EU.

Vrhovni državni tožilec Andrej Ferlinc pa je v zaključni besedi trdil, da je obtoženim krivda dokazana in za predsednika SDS Janšo predlagal dve leti zapora, za lastnika Rotisa Ivana Črnkoviča in brigadirja Toneta Krkoviča pa po 22 mesecev zaporne kazni. Trojici naj se izreče tudi po 37.000 evrov denarne kazni, še predlaga tožilstvo.

Pred ljubljansko sodno palačo je danes okoli 15. ure pričakovati tudi shod v podporo Janezu Janši. Gotovo udeležbo je na spletnem omrežju Facebook potrdilo nekaj čez 300 ljudi. Nekaj od teh se jih je pred sodiščem zbralo že dopoldne.

Na drugi strani pa se je na istem omrežju oblikovala tudi skupina, ki meni, da bi Janša moral biti obsojen. Tudi ta skupina naj bi ob 15. uri zavzela prostor pred sodno palačo, gotovo udeležbo pa je za zdaj potrdilo nekaj čez 200 ljudi.