Slovenija

Janša: ''Dosežen je bil zgodovinski dogovor!''

sta/rs
23. 5. 2013, 21.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Na parlamentarnem vrhu je bil dosežen zgodovinski dogovor o omejitvi zadolževanja in odpravi blokad pri reformah, je ob koncu srečanja predsednikov in vodij poslanskih skupin parlamentarnih strank na družbenem omrežju Twitter zapisal predsednik SDS Janez Janša.

Reuters

Če bo dogovor zdržal in bodo v petek poslanci izglasovali tako vnos fiskalnega pravila v ustavo kot spremembe referendumske ureditve, bo to konec "neke dolge odisejade" in bo imela aktualna vlada v rokah inštrumente za sprejem potrebnih ukrepov, je dodal.

Kot je na novinarski konferenci po srečanju dejal Janša, je bil dogovor omogočen predvsem zato, ker SDS, SLS in NSi niso spremenile svojih stališč do obeh ustavnih sprememb in so ostale načelne. To je omogočilo, da je po današnjem srečanju možno računati na zadostno podporo poslancev za obe ustavni spremembi.

Če bosta obe sprejeti, bo to tudi konec neke dolge odisejade, je povedal Janša. Kot je še dejal, lahko "samo obžalujemo, da do tega ni prišlo že pred enim letom, ko so bili narejeni prvi koraki, ki so takrat sicer veliko obetali".

Janša je pojasnil, da so danes dosegli tudi dogovor o tem, da nobena poslanska skupina ne bo prispevala podpisov k naknadnemu potrditvenemu referendumu po izglasovanih ustavnih spremembah.

Ob tem je Janša še izrazil prepričanje, da bo rezultat vnosa fiskalnega pravila v ustavo ravno obraten od strahov, ki so jih nekateri napovedovali. Omejitev prekomernega zadolževanja namreč po njegovih besedah kvečjemu rešuje slovenske plače in pokojnine. Sicer bo, kot je dejal, res treba zdaj v nekaj letih narediti marsikaj, postrgati marsikatero rezervo in predvsem odpraviti nezaslužene privilegije, a če tega ne bodo storili, ne bo ogroženih le nekaj odstotkov plač in pokojnin v javnem sektorju, temveč njihovo redno izplačevanje.

Opozicijske stranke SDS, SLS in NSi namreč vseskozi vztrajajo pri zapisu fiskalnega pravila v ustavo z uveljavitvijo leta 2015. Vlada in del koalicije pa sta do zdaj menila, da je uveljavitev fiskalnega pravila realna z letom 2017, saj bi začetek izvajanja pred tem zahteval preveč drastične ukrepe za znižanje primanjkljaja.

A ker so se vrstila opozorila, da bi bila ponovna odložitev glasovanja ali zavrnitev fiskalnega pravila negativen signal mednarodni javnosti in vlagateljem glede verodostojnosti slovenske politike, je ta danes vendarle dosegla soglasje.

Poslanci bodo tako v petek odločali tako o vpisu fiskalnega pravila v ustavo kot o ustavnih spremembah glede referenduma, glede na današnji dogovor vodij parlamentarnih strank pa naj bi podprli obe ustavni spremembi.