Svet

Napad na rudnik - več mrtvih

sta/rs
23. 5. 2013, 19.07
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Islamski skrajneži so danes izvedli dvojni samomorilski napad na vojaško oporišče in rudnik urana v Nigru, ki ga upravljajo Francozi. Pri tem je bilo ubitih najmanj 20 ljudi.

Thinkstock

Napadalci so zajeli tudi več talcev. Šlo naj bi za maščevanje za sodelovanje Nigra v posredovanju Francije proti skrajnežem v Maliju.
Prvi avtomobil bomba je eksplodiral v vojaškem oporišču v mestu Agadez, največjem mestu sicer večinoma puščavskega severnega dela Nigra. Pri tem je bilo po besedah nigrskega notranjega ministra Abduja Laba ubitih 18 vojakov, en civilist in štirje napadalci.
"Peti napadalec pa se je zaklenil v eno od pisarn in zajel več častnikov za urjenje. Ukrepamo, da bi napadalca zajeli, talce pa rešili," je povedal Labo.
Kakih 30 minut kasneje se je samomorilski napadalec v avtomobilu bombi razstrelil še v rudniku urana v kraju Arlit, kakih 250 kilometrov severno od Agadeza. Rudnik skupaj s predelovalnimi obrati je v večinski lasti francoskega podjetja Areva, drugega največjega proizvajalca urana na svetu, ki tretjino urana pridobi prav v Nigru.
Iz Areve so sporočili, da je bil v napadu ubit en človek - napadalec, 14 ljudi v poslopju pa je bilo ranjenih. Minister Labo je sicer povedal, da je bilo v tem napadu ranjenih okoli 50 ljudi, večinoma varnostnikov.
Nigrski obrambni minister Mahamadu Karidžo je napadalce opisal kot "rdečekožce", s čimer naj bi namigoval na pripadnike Tuaregov in arabskih skupin. Odgovornost za napad je sicer prevzela skupina "Gibanje za enost in džihad v Zahodni Afriki" (MUJAO). Kot so sporočili, so se s tem napadom hoteli maščevati za sodelovanje Nigra v francoski ofenzivi proti njihovim borcem v sosednjem Maliju.
Skupina MUJAO je sicer ena od islamističnih skupin, ki so lani prevzele nadzor na severu Malija, preden so jih francoske sile pregnale iz države.
Napad je obudil spomine na napad z Al Kaido povezanih skrajnežev, ki so pred meseci zasedli naftno polje v Alžiriji. Tudi ta napad je bil označen kot maščevanje za posredovanje v Maliju. Na koncu obleganja je bilo ubitih 38 talcev, od tega 37 tujcev.