Slovenija

Enake pravice za vse otroke

sta/rs
23. 5. 2013, 18.59
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Ministrica za delo Anja Kopač Mrak se je danes sestala z aktivisti za človekove pravice na področju istospolnih skupnosti, na sestanku pa so izmenjali poglede na nadaljnje urejanje tega področja.

Mediaspeed

Ministrica je znova poudarila, da je ključni cilj odprava sistemske diskriminacije in izenačitev pravic otrok ne glede na tip družine, v kateri živijo.
Na sestanku so se strinjali, da so lahko poti do omenjenega cilja različne, so na ministrstvu zapisali v sporočilu za javnost.
Način, na katerega bo vlada reševala ta vprašanja, bo še predmet razprave tako s civilno družbo kot znotraj koalicije. Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Kopač Mrakova je zagotovila, da se bo ministrstvo lotilo teh vprašanj še v tem letu.
Sociolog in aktivist Miha Lobnik, ki se je udeležil sestanka, od koalicijskih strank pričakuje, da ostanejo zveste svojim stališčem, izraženim pred nastopom oblasti. "Vemo, da so vse štiri koalicijske stranke podpirale družinski zakonik, ki je bil na referendumu 25. marca lani sicer zavrnjen," je v izjavi spomnil Lobnik, ki je bil v referendumski kampanji koordinator podpornikov zakonika.
V času po referendumu je v Evropi prišlo do nekaterih sprememb, ki pomenijo napredek na področju prizadevanj za enakopravnost in odpravo diskriminacije istospolnih skupnosti, tako med drugim v Franciji in v nekaterih ameriških zveznih državah, je opozoril.
"Globalen trend vzpostavljanja enakopravnosti je jasen," pravi. Za Slovenijo pa je po njegovih besedah tako kot na drugih področjih pomembno, "da prevzamemo odgovornost za bolj pravičen jutri".
Strokovnjaki in aktivisti za človekove pravice na področju istospolnih skupnosti so po besedah Barbare Rajgelj z ljubljanske fakultete za družbene vede na sestanku izrazili zahtevo po odpravi sistemske neenakopravnosti z zakonom. "Čeprav je bil referendum zavrnjen, je čas, da se pravice zagotovijo vsem ljudem," je dejala.
Referendum o družinskem zakoniku, ki je bil 25. marca lani, je s podpisi več kot 42.000 državljanov zahtevala Civilna iniciativa za družino in pravice otrok. Nasprotovala je razširjeni definiciji družine in poskusu izenačevanja pravic istospolnih parov s pravicami heterospolnih.