Slovenija

Danes tekmovanje v znanju iz računanja in kemije

STA / S.R.
11. 5. 2013, 08.37
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Na zavodu za šolstvo bo danes potekalo meddržavno tekmovanje v hitrem in zanesljivem računanju, katerega se bodo udeležili osnovnošolci, srednješolci in odrasli.

Na ljubljanski pedagoški fakulteti in Srednji vzgojiteljski šoli in gimnaziji v Ljubljani pa bo potekalo 47. državno tekmovanje iz znanja kemije za Preglove plakete.

Kot so sporočili iz zavoda za šolstvo, se bodo slovenski najboljši tekmovalci danes na meddržavnem tekmovanju v hitrem in zanesljivem računanju pomerili z vrstniki iz Litve, Latvije, Estonije in Ukrajine. Tekmovali bodo v šestih starostnih skupinah, od osnovnošolcev, srednješolcev do odraslih.

Tekmovanje v živo sicer poteka v Alushti v Ukrajini, a ker ni denarja za potovanje, so se v zavodu, kot navajajo, z organizatorji dogovorili, da bodo sodelovali na daljavo preko svetovnega spleta. Tekmovanje za slovenskih 25 tekmovalcev bodo zato izvedli na zavodu za šolstvo.

Na ljubljanski pedagoški fakulteti in Srednji vzgojiteljski šoli in gimnaziji v Ljubljani pa bo potekalo že 47. državno tekmovanje iz znanja kemije za dijake in dijakinje. Tekmovanje organizira Zveza za tehnično kulturo Slovenije, na njem pa bo sodelovalo 453 dijakinj in dijakov iz 67 srednjih šol, ki se bodo pomerili za srebrne in zlate Preglove plakete in naslove državnih prvakov v posamezni skupini, so sporočili iz zveze.

Na državno tekmovanje so se uvrstili najboljši s šolskih tekmovanj, ki so po vsej Sloveniji potekala 11. marca, na njih pa je sodelovalo 3456 srednješolcev.

Cilji tekmovanja iz znanja kemije so širjenje in poglabljanje znanja kemije, primerjanje znanja med dijaki,
popularizacija kemije, odkrivanje in spodbujanje nadarjenih za kemijo, motiviranje za nadaljnje poglabljanje znanja s področja kemije, ozaveščanje dijakov o pomenu razumevanja narave, njenih procesov in zakonitosti ter varovanja narave in naravne dediščine.

Tekmovanja iz znanja kemije za učence se imenujejo tekmovanja za Preglova priznanja in ga na zvezi organizirajo že od leta 1967. Tekmovanje poteka na izbirni šolski ravni in na državni. Državno tekmovanje pa je organizirano v 15 regijah po vsej Sloveniji.