Slovenija

Pahor se bo danes srečal s hrvaškim premierom

STA / S.R.
10. 5. 2013, 07.06
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Slovenski predsednik Borut Pahor bo z današnjim srečanjem s hrvaškim premierom Zoranom Milanovićem nadaljeval dvodnevni uradni obisk v Zagrebu.

Reuters

Z gostiteljem, hrvaškim predsednikom Ivom Josipovićem sta se v četrtek dogovorila, da bosta pozvala obe vladi, naj čim prej uredita spor o Ljubljanski banki.

Milanović bo sprejel Pahorja na sedežu hrvaške vlade, po srečanju pa je napovedano le sporočilo za javnost. Pahor in Milanović naj bi sicer izmenjali stališča o aktualnih dvostranskih temah in se pogovarjala o nadaljnji krepitvi meddržavnih odnosov.

Verjetno bosta govorila tudi o spoštovanju memoranduma o reševanja spora o Ljubljanski banki, potem ko so hrvaška sodišča nadaljevala z obravnavo tožb proti slovenskim bankam. Tožbe so bile sicer ovira ratifikaciji hrvaške pristopne pogodbe v slovenskem parlamentu.

Pahor in Josipović sta se v četrtek sicer načeloma dogovorila, da bosta spodbudila hrvaško in slovensko vlado, naj čim prej dosežeta rešitev spora o Ljubljanski banki v okviru memoranduma, ki sta ga vladi podpisali marca na Mokricah.

Po srečanju z Milanovićem, se bo Pahor znova pridružil svojemu gostitelju. Z Josipovićem bosta prisostvovala podpisu pisma o nameri o ustanovitvi centra za učinkovite energetske rešitve ter nagovorila udeležence hrvaško-slovenskega gospodarskega foruma.

Ob zaključku Pahorjevega obiska pa bosta predsednika Hrvaške in Slovenije še predavala študentom zagrebške pravne fakultete na temo "Skupaj v Evropo".