Slovenija

Večina ljudi praznikov ne bo praznovala aktivno

STA / S.R.
29. 4. 2013, 09.27
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Velika večina vprašanih v Delovi anketi praznika dela ne bo praznovala aktivno. Katere od sindikalnih prireditev v počastitev 1. maja se bo udeležilo le deset odstotkov vprašanih.

To je štiri odstotne točke manj kot pred letom dni. 42 odstotkov vprašanih sicer meni, da je vloga sindikatov negativna, navaja Delo. Sodelujoče v anketi so spraševali tudi, kako velik pomen ima praznik dela zanje osebno. Za 37 odstotkov vprašanih ima praznik velik pomen, 38 odstotkov pa mu je pripisalo srednji pomen: niti velik niti majhen. Za 24 odstotkov vprašanih je pomen tega praznika majhen ali ga sploh ni.

Velik pomen ima praznik dela zlasti za starejše anketirance. V skupini starejših od 65 let je takšnih 63 odstotkov, v skupini od 50 do 65 let pa 50 odstotkov. Od povprečja opazno odstopajo še privrženci stranke SD, od katerih je prazniku dela velik pomen pripisalo 52 odstotkov.

V letu dni se odnos do tega vprašanja ni bistveno spremenil, navaja Delo. Lani je bilo takih, ki so prazniku pripisali velik pomen, 42 odstotkov, srednjo oceno niti niti pa mu je tedaj dalo 34 odstotkov vprašanih.

Največ anketiranih, 42 odstotkov, meni, da je vloga sindikatov danes v družbi negativna. Nasprotnega mnenja jih je 29 odstotkov. Da je njihova vloga tako pozitivna kot negativna pa ocenjuje 22 odstotkov vprašanih.

Primerjava z lanskimi rezultati pokaže velik upad pozitivne ocene, ki je lani znašala 42 odstotkov, in velik porast ocene, da je vloga sindikatov tako pozitivna kot negativna, ki je lani znašala 11 odstotkov, delež negativne ocene pa je letos enak lanskemu, torej 42 odstotkov.

Nad sindikati so pogosteje od povprečja razočarani privrženci SDS (59 odstotkov). Lani so bili nad sindikati nadpovprečno razočarani starejši ljudje, ki pa letos ne odstopajo od povprečja.

Anketirane so vprašali tudi, kako uspešni so po njihovem mnenju sindikati pri zaščiti delavskih pravic. Največ anketiranih, 44,3 odstotka, jih je dalo srednjo oceno niti niti, sicer pa je precej več takih, ki sindikate ocenjujejo za neuspešne, kot tistih, ki menijo, da so uspešni. Seštevek ocen uspešni in zelo uspešni je 17,8 odstotka, seštevek ocen neuspešni in zelo neuspešni pa 36,6 odstotka. Odgovori se ne razlikujejo bistveno od lanskih. Srednja ocena na lestvici od 1 do 5 (od zelo neuspešni do zelo uspešni) je 2,7. Lani je bila 2,75.

Pri vprašanju glede regresa je 13 odstotkov vprašanih odgovorilo, da bodo ostali brez njega. Preostali ga pričakujejo tudi letos, sedmim odstotkom so ga celo že izplačali.

Naročnik ankete je uredništvo Dela. Telefonsko anketiranje je 23. in 24. aprila na reprezentativnem vzorcu 419 odraslih državljanov opravil oddelek za tržne raziskave Dela Stik.