Svet

Venezuela in Kuba z roko v roki

STA / A.M.
29. 4. 2013, 07.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Novi venezuelski predsednik Nicolas Maduro je v soboto obiskal Kubo, kjer se je sestal z nekdanjim predsednikom Fidelom Castrom. V Havani je sicer 'potrdil strateško zavezništvo' med obema državama.

Reuters

Večino peturnega obiska sta namenila predvsem spominu na Madurovega predhodnika in mentorja, pokojnega venezuelskega predsednika Huga Chaveza, ki je umrl prejšnji mesec zaradi raka. "S Fidelom sva se pogovarjala pet ur, se spominjala komandanta Chaveza, in kako sta ona dva skovala odnose, ki presegajo strateško zavezništvo," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal Maduro.

Kuba je prva pot na tuje novega venezuelskega predsednika po prisegi 19. aprila. Maduro tako nadaljuje dobre odnose s Kubo, ki jih je skoval njegov predhodnik Chavez. Ta je Venezuelo postavil za najpomembnejšo zaveznico Kube. Tudi Maduro naj bi bil blizu kubanskemu vodstvu.

Maduro je sicer na Kubo prispel že v petek zvečer. Po srečanju s Fidelom Castrom je imel na programu še pogovore s sedanjim kubanskim predsednikom, Fidelovim bratom, Raulom Castrom.

Danes je podpisal 51 sporazumov o sodelovanju, skupaj vrednih milijardo ameriških dolarjev, še poroča AFP. Gre za sporazume na zdravstvenem, izobraževalnem, športnem, transportnem in energetskem področju. Sklenil je tudi sporazume o posebnih "socialnih misijah".

Gre za sodelovanje okoli 40.000 kubanskih zdravnikov, tehnikov in svetovalcev z venezuelskimi oblastmi, za kar Caracas plačuje s 130.000 159-litrskimi sodi nafte na dan. "Kuba in Venezuela bosta še naprej sodelovali," je ponovil Maduro.