Slovenija

Poslanske skupine za pomoč podjetjem v težavah

STA/R.S.
24. 4. 2013, 17.16
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Predlogu novele zakona o pomoči za reševanje in prestrukturiranje gospodarskih družb v težavah, ki širi možnosti za pomoč tem podjetjem, se v DZ obeta podpora.

Thinkstock

Poslanske skupine so napovedale, da bodo predlog podprle oz. mu ne bodo nasprotovale.
Novela se sprejema z namenom, da se podjetjem v težavah zagotovi čim bolj ustrezna oblika pomoči, in to v okviru dovoljenih državnih pomoči v EU, je dejal minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Stanko Stepišnik.
Dolgoročni cilj je po ministrovih besedah ohranitev čim večjega števila podjetij, zaposlenih in dodane vrednosti. Želja je, da se pomoč zagotovi tudi z drugimi oblikami, ne le z dolžniškim financiranjem.
Novela k sedanjim možnostim pomoči - posojilu, subvenciji, subvenciji obrestnih mer in poroštvu - dodaja kapitalsko naložbo v denarni in stvarni obliki. Stvarni vložek bi se lahko izvedel tudi s konverzijo terjatev iz naslova danih posojil in plačanih poroštev v lastniški delež.
Novela bi tudi črtala omejitev, da pomoči ne sme biti deležno podjetje, v katerem ima država več kot 25-odstotni delež. Črtala bi tudi omejitev zneska pomoči podjetjem, ki je sedaj postavljena pri 10 milijonih evrov.
Poslanski skupini SDS in SD stališča nista predstavili, ostale pa so predlogu napovedale podporo.
V PS so prepričani, da bo zakon omogočil podjetjem, ki imajo možnost preživetja, zdrava jedra in trg, prestrukturiranje in konverzijo terjatev upnikov. Kot je dejala Aleksandra Osterman je zakon prvi korak na poti reševanja krize in bo uspešnejši ob noveli insolvenčnega zakona.
V DeSUS se strinjajo z argumenti vlade. Kot je dejal Ivan Hršak, so slovenska podjetja nadpovprečno zadolžena, mnoga so v položaju, ko težko poplačujejo posojila, in imajo premalo lastniškega kapitala, novela pa da jim bo omogočila, da se bodo likvidnostno okrepila.
NSi se pomoč podjetjem v težavah načeloma ne zdi sporna, a ob predpostavki, da so postavljeni jasni kriteriji, po katerih se pomoč dodeljuje, je povedal Jožef Horvat. Izrazil je upanje, da bo novela dosegla svoj namen. Pričakuje, da bo vlada, ker gre za dodeljevanje davkoplačevalskega denarja, prevzela odgovornost v primeru, da bo prišlo do kakršnihkoli nepravilnosti, ter da bo v razumnem času DZ seznanila z učinki novele.
Janez Ribič (SLS) je dejal, da bodo zakon podprli, da pa je treba zadeve sistemsko reševati, ne z ad hoc rešitvami. Ministru je očital, da je ne dolgo nazaj rušil sistemsko reševanje (prek slabe banke in državnega holdinga), sedaj pa da je obrnil ploščo in da pričakuje razumevanje za ad hoc rešitve. Novelo bodo podprli, ker da je Cimos res v težki situaciji in je vsako delovno mesto pomembno.
DL bo predlog podprla, je pa Marko Pavlišič opozoril na nekatere dvome, med drugim da bi lahko šlo le ta podaljšanje agonije podjetij v težavah, ki jih sedanji lastniki in upniki niso reševali.