Svet

V nasilju na Kitajskem več mrtvih

STA / S.R.
24. 4. 2013, 15.18
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V nasilju v nemirni kitajski pokrajini Xinjiang je življenje izgubilo 21 ljudi, med njimi 15 policistov in socialnih delavcev, so danes sporočile tamkajšnje oblasti.

Do torkovega strelskega spopada je prišlo v okrožju Barchuk, potem ko je policija zaradi suma posedovanja nedovoljenih nožev izvedla hišno preiskavo, poročajo državni mediji.

Po navedbah tiskovnega predstavnika kitajskega zunanjega ministrstva Hua Chunyinga je med žrtvami deset pripadnikov turško govoreče manjšine Ujgurov, še dva pa sta bila v spopadih ranjena. Po prvih informacijah naj bi za nasilje bila odgovorna tolpa, ki je načrtovala izvedbo terorističnih napadov, je dejal Hua.

S surovinami bogata provinca Xinjiang je pogosto prizorišče napetosti med devetmilijonsko turško govorečo manjšino Ujgurov in pripadniki kitajskega večinskega naroda Han.

Kitajske oblasti odgovornost za nemire pripisujejo "teroristom", toda mnogi strokovnjaki trdijo, da kitajska vlada nima prepričljivih dokazov o terorističnih grožnjah, nasilje pa po njihovem izvira iz dolgotrajnega nezadovoljstva lokalnega prebivalstva, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Leta 2009 je v spopadih med Ujguri in pripadniki večinskega naroda Han življenje izgubilo okoli 200 ljudi, zaradi česar so kitajske oblasti poostrile nadzor v regiji, povečale pa so tudi vlaganja v infrastrukturo.