Slovenija

Otroke so izločevali na teraso

STA / S.R.
15. 4. 2013, 14.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Zakon posebej ne regulira kaznovanja otrok v predšolski vzgoji, kljub temu pa morajo vsi ukrepi biti usmerjeni v zaščito otrok, so se strinjali sogovorniki na novinarski konferenci v vrtcu Zarja.

Vrtec Zarja
Vrtec Zarja.

Ravnateljica vrtca Zarja Jelka Golob je danes tudi potrdila, da sta vzgojiteljici sami priznali, da sta enega od otrok umirjali z izločanjem na teraso.

Vrtec Zarja se je v zadnjih dneh znašel v središču javnega zanimanja zaradi očitkov o neprimernem ravnanju z otroki, starimi tri in štiri leta. Nemirnega otroka naj bi v eni od skupin v mrazu zaprli na balkon, otrokom naj bi tudi grozili, da jim bodo z lepilnim trakom prelepili usta. Večina staršev v tej skupini meni, da gre le za lažne obtožbe mame enega od otrok, vzgojiteljica in pomočnica pa sta že dali odpoved.

Golobova je danes podrobneje opisala sosledje dogodkov, povezanih z domnevnim trpinčenjem otrok. Med drugim je pojasnila, da sta vzgojiteljici priznali, da sta otroka umirjali z izločanjem na teraso. Kaj se je dejansko zgodilo, je znano samo njima, sicer pa je to tudi stvar ustreznih inšpekcijskih organov, je povedala.

Golobova je pojasnjevala tudi domnevne grožnje, da bosta vzgojiteljici otrokom prelepili usta, če ne bodo tiho. Pojasnila je, da sta ji povedali, da sta otrokom na sebi pokazali, kako bi nalepili lepilni trak. Zato sta se staršem tudi opravičili, je povedala ravnateljica.

Prav tako so mediji Golobovo spraševali o tem, zakaj je prijavo podala šele tri dni potem, ko naj bi bila prek enega od medijev obveščena o dogajanju. Ravnateljica je opozorila, da sistemskih rešitev za takšne primere v Sloveniji ni, zatrdila pa je, da so bili vsi njeni ukrepi usmerjeni v zaščito otrok. Vzgojiteljici pa sta po njenih besedah odpoved podali sami in nista bili odpuščeni.

O odstopu zaradi dogodka iz teh razlogov ne razmišlja, bo pa tudi njeno ravnanje presojala pristojna inšpekcija, je dejala Golobova.

Nekdanja varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek-Travnik je potrdila, da v Sloveniji kaznovanje otrok v predšolski vzgoji danes ni posebej regulirano. Vendarle pa tudi v Sloveniji velja konvencija o otrokovih pravicah, ki se v odsotnosti nacionalne zakonodaje lahko uporablja neposredno. Ta konvencija pa jasno predpisuje, da morajo postopki potekati tako, da se zaščiti korist otrok, ter izrecno prepoveduje kaznovanje otrok na krut in poniževalen način, je pojasnila.

Obenem bi se v tem primeru po njenih besedah lahko obravnaval sum kaznivega dejanja slabega ravnanja z otrokom, ampak odgovore na to mora dati preiskava. Je pa Čebašek-Travnikova na vprašanje, ali bi morala ravnateljica policiji prijaviti sum kaznivega dejanja, odgovorila pritrdilno.

Svoj pogled na dogodek sta danes predstavila tudi kamniški župan Marjan Šarec in specialni pedagog za motnje vedenja in osebnosti Marko Juhant, ki bo poleg Čebašek -Travnikove v prihodnje sodeloval z vrtcem.

Šarec je pojasnil, da se je s starši o dogajanju pogovoril, a natančnejše vsebine pogovorov ni razkrival. Poudaril pa je, da niso niti mediji niti občani tisti, ki bodo odločili, kaj se je dejansko zgodilo. Prava pot je preiskavo dogodka prepustiti organom, je dejal. Ponovil je, da za odvzem koncesije ne vidi nobenega razloga, saj je vrtec Zarja po njegovi oceni zgled dobrega sodelovanja z lokalno skupnostjo.

Juhant pa je izpostavil, da nobena oblika kaznovanja otrok ni primerna, tako tudi ni primerno izločanje otroka na teraso. "Lahko ga pošlješ k nekomu, ne smeš pa ga poslati nekam," je dejal.