Slovenija

Predobravnavni narok za Tovšakovo preložen

STA / S.R.
11. 4. 2013, 10.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Sodnica celjskega okrožnega sodišča Romana Gradič je današnji predobravnavani narok za Hildo Tovšak in druge na predlog tožilca Stanislava Pintarja preložila za 14 dni.

Mediaspeed

Kot je dejal Pintar, so vsi obdolženi izkazali interes za pogajanja. Obtožnica jih bremeni kaznivega dejanja goljufije na škodo EU v primeru, ki se nanaša na projekt Rimske terme.

Pintar pa je pojasnil, da bo vsa pogajanja izvedel v naslednjih dveh tednih, tako da se bo predobravnavni narok nadaljeval 25. aprila. Zagrožena kazen za omenjeno kaznivo dejanje je od enega do osem let zapora.

Tožilec v omenjenem kaznivem dejanju Tovšakovi očita, da je tedanjega direktorja Rimskih term Maksa Brečka, ki je avgusta lani umrl, napeljala, da sta skupaj na podlagi ponarejene dokumentacije vložila zahtevo na gospodarsko ministrstvo za pridobitev 3,5 milijona evrov. Ta sredstva sta pridobila in porabila. Poleg tega jo obtožnica bremeni, da je del terjatev iz tega posla, ki pa sploh niso obstajale, prodala faktoring družbi Prvi faktor za 1,4 milijona evrov.

Med obdolženima sta še nekdanji odgovorni nadzornik gradbišča Rimske terme Karel Bogatin, nekdanji vodja gradbene operative Vegrada Marjan Volmajer in družba Rimske terme v stečaju. Vsi obdolženi in njihovi zagovorniki so potrdili, da se želijo s tožilcem sporazumeti o priznanju krivde.

Od Pintarja pa zagovornik Tovšakove Boris Kanduti pričakuje, da na mizo postavi vse dokaze, potem bodo preverjali, kateri očitki so utemeljeni, kateri pa so manj utemeljeni.

Specializirano državno tožilstvo je obtožnico vložilo oktobra lani, Vegrad pa je sodeloval pri prenovi Rimskih term, ki so bile zaprte od oktobra 1991 in so konec marca 2011 sprejele prve goste.

Tovšakova je sicer v torek že priznala kaznivo dejanje poneverbe in neupravičene uporabe tujega premoženja in za to dobila dve leti zapora.

V zadevi Čista lopata pa je bila Tovšakova pravnomočno obsojena na leto in dva meseca zaporne kazni zaradi podkupovanja pri javnem razpisu za izgradnjo kontrolnega stolpa na Letališču Jožeta Pučnika. Sodišče ji je naložilo tudi plačilo stranske denarne kazni, vendar pa je še ni pozvalo na prestajanje zaporne kazni.