Svet

Pjongjang se očitno pripravlja na izstrelitev več raket

STA / J.P.
11. 4. 2013, 09.04
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Severna Koreja se po oceni južnokorejske vojske očitno pripravlja na izstrelitev več raket istočasno.

Wikipedia

Vojska v Seulu je danes potrdila, da je severnokorejska vojska vzdolž vzhodne obale postavila več mobilnih izstrelišč. ZDA pa so sporočile, da so na morju namestili radarski sistem, ki naj bi zaznal katero koli izstrelitev rakete iz Severne Koreje.

Po navedbah poznavalcev lahko Severna Koreja poleg ene ali dveh raket srednjega dosega izstreli tudi rakete scud z dosegom od 300 do 500 kilometrov in rakete nodong, katerih doseg je več kot 1300 kilometrov.

Hkrati obstajajo indici, da so z gorivom napolnili najmanj eno raketo srednjega dosega musudan, ki naj bi imela doseg od 3000 do 4000 kilometrov. Za tovrstno raketo sicer velja, da je še niso preizkusili, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Neimenovani predstavnik ameriškega obrambnega ministrstva pa je za francosko tiskovno agencijo AFP v sredo potrdil, da so ZDA na morju namestile radarski sistem SBX. Plavajoči radarski sistem, ki je nameščen na vrhu ploščadi, podobne naftni, so namestili na morju pred Pearl Harborjem na Havajih.

SBX radarski sistem, ki je visok 85 metrov in ga upravljajo civilni pogodbeniki, naj bi zaznal izstrelitve raket, ki imajo doseg najmanj 2000 kilometrov.

ZDA so sicer v zadnjem času že okrepile svojo protiraketno obrambo v regiji, da bi na ta način pomagale svojima zaveznicama, Južni Koreji in Japonski, in zavarovale svojo vojaško bazo na otoku Guam.

Severnokorejska izstrelitev balistične rakete bi pomenila nadaljnjo poglobitev spora glede spornega severnokorejskega jedrskega in raketnega programa. Napetosti na Korejskem polotoku so se zelo povečale po tretjem severnokorejskem jedrskem poskusu februarja letos.