Slovenija

V balonarski nesreči policija ovadila eno osebo

STA / S.R.
10. 4. 2013, 13.29
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Policijska uprava Ljubljana je v povezavi z balonarsko nesrečo, ki se je zgodila 23. avgusta lani na ljubljanskem Barju in zaradi katere je umrlo šest oseb, na ljubljansko okrožno državno tožilstvo podala kazensko ovadbo zoper eno osebo in sicer zaradi suma storitve kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti.

Reuters

Po neuradnih informacijah spletnega portala 24ur.com je policija ovadila pilota balona. Kot so danes sporočili iz Policijske uprave Ljubljana, je policija v obsežni in zahtevni kriminalistični preiskavi sodelovala z več strokovnjaki z različnih področij. Med drugim je bilo izdelanih več analiz elektronskih in drugih naprav, preiskovalci so pridobili podatke s strani proizvajalca balona in opravili večje število razgovorov, tako s potniki in pričami kot tudi s piloti, ki se ukvarjajo s podobno dejavnostjo.

Policija je v okviru preiskave zasegla več dokumentacije in tehničnih naprav, ki se neposredno ali posredno nanaša na obravnavano nesrečo in zrakoplov. Pri preiskovanju je policija sodelovala tudi s službo za preiskovanje letalski nesreč pri ministrstvu za infrastrukturo in prostor, Agencijo RS za okolje in drugimi.

Najhujša balonarska nesreča v Sloveniji se je 23. avgusta 2012 zgodila nekaj pred 8. uro zjutraj v bližini Iga med pristajanjem balona. Do nesreče naj bi prišlo zaradi striženja vetra pri tleh, zaradi česar so nastale težave pri upravljanju balona.

Na balonu je bilo 32 ljudi, več jih je bilo hudo poškodovanih in so jih prepeljali v različne slovenske bolnišnice. Na kraju nesreče so umrli štirje ljudje, dva potnika sta umrla kasneje v bolnišnicah.