Slovenija

Danes je dan slovenske zastave

STA / S.R.
7. 4. 2013, 08.21
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Društvo Heraldica Slovenica danes v zemljepisnem središču Slovenije Geoss v Spodnji Slivni pri Vačah pripravlja slovesnost, s katero namerava počastiti dan slovenske zastave.

Wikimedia

Na slovesnosti bo spregovoril predsednik republike Borut Pahor, kardinal Franc Rode pa bo daroval mašo za domovino.

Društvo je proslavo prvič pripravilo 7. aprila 1998 v počastitev 150. obletnice prvega izobešanja slovenske zastave. Od tedaj slovesnost pripravlja vsako leto, in sicer prvo nedeljo po 7. aprilu.

Dan slovenske zastave je spomin na 7. april 1848, ko je slovenski domoljub Lovro Toman prvič izobesil slovensko zastavo na Wolfovi 8 v Ljubljani. Izobešenje je bil odgovor na ravnanje nemškega dela narodne straže, ki je izobesil nemško zastavo na stolpu Ljubljanskega gradu.

Namen tradicionalne svečanosti v čast slovenske zastave je sicer ohranjanje slovenske nacionalne identitete, je zapisano na spletni strani društva Heraldica Slovenica.

Svečanosti se bo danes udeležil tudi predsednik države Pahor, ki se bo ob tej priložnosti vpisal v zlato knjigo novo izvoljenih predsednikov. Kardinal Rode pa bo dve ure pred slovesnostjo, ob 12. uri, daroval mašo za domovino v cerkvi sv. Andreja v Vačah.

Pri slavnostnem dvigu slovenske državne zastave pa bo tudi letos sodelovala gardna enota za protokol Slovenske vojske.