Slovenija

Pahor išče prvega moža računskega sodišča

STA / S.R.
3. 4. 2013, 13.04
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Predsednik republike Borut Pahor bo v četrtek začel z uradnimi posvetovanji z vodji poslanskih skupin in predstavnikoma narodnih skupnosti o kandidatu za predsednika Računskega sodišča RS.

Mediaspeed

Potem ko je sedanji prvi mož sodišča Igor Šoltes odstopil od kandidature, sta na mizi le še kandidaturi Tomaža Vesela in Nataše Prah.

Vesel je vrhovni državni revizor na računskem sodišču, Prahova pa je direktorica Urada RS za nadzor proračuna. Kot so danes sporočili iz urada predsednika republike, bo Pahor državnemu zboru predlagal izbranega kandidata najkasneje do 12. aprila. Poslanci o kandidatu glasujejo na tajnem glasovanju najkasneje v 30 dneh po prejemu predloga, kandidata pa mora podpreti večina poslancev, torej 46.

Predsednik Pahor bo imel uradna posvetovanja z vodji poslanskih skupin in predstavnikoma narodnih skupnosti še v petek. V pogovorih se bo po pojasnilih urada potrudil za oblikovanje trdne podpore kandidatu, ki ustreza visokim strokovnim kriterijem.

Šoltesu se mandat predsednika računskega sodišča izteče 31. maja. Pahor je v 75-dnevnem roku za zbiranje predlogov možnih kandidatov za to mesto, kot omenjeno, prejel tri predloge.

Kot je konec marca pojasnil Šoltes, so se ob kandidaturi za prvega moža računskega sodišča pojavila vprašanja, ali sta dva mandata preveč in ali je to primerno. Po njegovih navedbah je sicer zakon o računskem sodišču jasen in omogoča dva zaporedna mandata.

Ravno zaradi vprašanja, ali sta dva mandata preveč ali premalo, in ker bi se to vprašanje lahko postavilo kot ključen argument pri presoji primernosti kandidature ter bi lahko postavljalo oviro pri postopkih izbire, se je Šoltes odločil, da s kandidaturo ne nadaljuje.

Predsednik Pahor je sicer doslej državnemu zboru posredoval tri kandidature za pomembne položaje v državnih ustanovah: za podpredsednika računskega sodišča, za varuhinjo človekovih pravic in za guvernerja Banke Slovenije. Vsi so dobili v državnem zboru visoko podporo v prvem krogu glasovanja, so navedli v uradi predsednika.

"Temu je močno pripomogla praksa potrpežljivega posvetovanja predsednika s poslanskimi skupinami in predstavitev njegovih kandidatov v državnem zboru pred odločanjem," so še izpostavili v Pahorjevem uradu in zagotovili, da bodo tako postopki tekli tudi v primeru oblikovanja predloga za predsednika računskega sodišča.