Slovenija

Slovenski zračni prostor bodo nadzorovali tudi Madžari

STA / J.P.
15. 3. 2013, 19.17
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Slovenski zračni prostor bodo v okviru Nata poleg italijanskih kmalu nadzorovale tudi madžarske oborožene sile.

Wikipedia
V našem zračnem prostoru izmenično Madžari in Italijani.

O sporazumu, ki ga morata potrditi še vlada in parlament, sta se danes v Lendavi dogovorila obrambna ministra Madžarske in Slovenije Csaba Hende in Aleš Hojs, ki opravlja tekoče posle.

"Tako imenovani air policing v okviru zavezništva od včlanitve Slovenije v Nato nad našim ozemljem izvaja Italija, zdaj pa se bo vanj vključila tudi Madžarska in prav tako zagotavljala varnost na slovenskem nebu. Predvidoma bodo to časovne izmenjave, kar pomeni, da bo določen čas varovala naše nebo Italija, določen pa Madžarska, dogovor o tem pa bo dosežen v okviru Nata," je pojasnil Hojs.

Minister, ki opravlja tekoče posle, je sodelovanje med državama ocenil kot izjemno dobro, zlasti na obrambnem področju.

"In to ne le v interventnih skupinah, ki so organizirane na ravni EU ali Nata, kjer sta državi partnerici, ampak tudi na misijah, kjer vojski delujeta skupaj, na primer na Kosovu ali v Bosni in Hercegovini," je še povedal Hojs.

Hende pa je dejal, da državi poleg EU, ZN in Nata povezujejo skupne vrednote, sporazum pa je poleg najvišjega zaupanja med državama tudi znak varčevanja in pametnega razmišljanja. Po oceni Hendeja bi bil lahko podpisan v dveh mesecih.

Obrambna ministra sta se v Lendavi udeležila slovesnosti ob 15. marcu, madžarskem narodnem prazniku.

Najprej sta položila vence pred spominskima ploščama madžarskih politikov in revolucionarjev Istvana Szechenyjija in Lajosa Kossutha, potem pa v lendavskem gledališču nagovorila zbrane na osrednji prireditvi ob spominu na madžarsko revolucijo ter boj za večjo gospodarsko in politično neodvisnost Madžarov v okviru Habsburške monarhije v letih 1848 in 1849.