Slovenija

Štirje protestniki zahtevajo sodno varstvo

STA/ P.R.
15. 3. 2013, 15.13
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Napovedali so tudi pritožbo, saj naj bi policija s tem ko jih je pridržala med 4. vstajo ravnala neupravičeno.

Mediaspeed

Zahtevo so vložili danes na policijski postaji v ljubljanskih Mostah. V imenu vseh štirih pridržanih je spregovoril Vojko Kogej, ki so ga policisti pridržali, ker je na shod prinesel vile. Nevarnih predmetov namreč ni dovoljeno nositi na javne prireditve. Kogej je pojasnil, da je vile prinesel kot transparent - nanje je tudi pripel napis "lažna levica"- in ker letos mineva 300 let od tolminskega upora.

Po spletu so zaokrožili videoposnetki, ki Kogeja prikazujejo v ospredju protestniške kolone z vilami v roki. Le nekaj sekund zatem, ravno v trenutku, ko protestniki vpijejo "osvobodimo policiste", je videti, da štirje policisti umikajo Kogeja iz množice, da bi izvedli uradni postopek. Na policiji so minulo soboto pojasnili, da pridržani vil ni želel izročiti.

Kogej pa je danes povedal, da se policistom ni upiral, temveč je klical na pomoč ter vpil, da ga prijemi policistov bolijo in da ima poškodovano roko. Dejal jim je tudi, da bo z njimi šel, kamor želijo. Vendar so ga policisti, tako Kogej, spotikali, da bi padel na tla, nato pa jih je njihov vodja miril, saj da se pridržani ne upira.

Kogej meni, da je bilo tako ravnanje policistov nepotrebno, saj ni nikogar ogrožal, to pa po njegovih besedah dokazujejo tudi videoposnetki in fotografije. Policistom se je po radijski zvezi naročilo, naj le začasno odvzamejo vile, njega pa ne pridržijo, kljub temu pa so policisti to storili, je nadaljeval Kogej. "Ker so me vklenili in za ves čas vstaje pridržali, so mi tudi preprečili ustavno pravico do udeležbe na javnem zborovanju," je dodal.

Za javno vložitev zahteve za sodno varstvo so se Kogej in še trojica, ki jih je policija pridržala isti dan, odločili, "ker treba o tovrstnem povsem nesprejemljivem ravnanju policije javno govoriti in mu narediti konec". Policisti so enega od omenjene trojice, kot so pojasnili v soboto, pridržali zaradi metanje barve v objekte, druga dva pa naj bi policistom skušala preprečiti prijetje osebe.

Zaradi pridržanj je del protestnikov v soboto odšel tudi pred policijsko postajo na Tavčarjevi ulici v središču Ljubljane, kjer so zahtevali izpustitev pridržanih, razšli pa so se kakšno uro ali dve za tem. Poleg Kogeja sta še dva pridržana dobila plačilni nalog.

Kogej je prepričan, da je njegov primer zgolj zadnji v vrsti primerov "sporne prakse policije in drugih državnih organov, ki smo mu priča že vse od mariborske vstaje naprej". Med te prakse po Kogejevih besedah sodijo "množična večtedenska in popolnoma neupravičena pridržanja" ter popisovanje mladih ljudi, ki se udeležujejo protestov in nadlegovanje teh ljudi med in po protestih.

Tega je po Kogejevi oceni toliko, da se lahko upravičeno govori o sistematični kriminalizaciji političnega delovanja vstajniškega gibanja, "ki je sicer splošno prepoznano kot legitimno in upravičeno".