Slovenija

Bo mariborskim radarjem odklenkalo?

STA / P. R.
28. 2. 2013, 15.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Stekla bodo pogajanja za prekinitev pogodbe z družbo Iskra Sistemi. Tak sklep je večinsko potrdil mariborski mestni svet, pomisleki opozicije so bili preglašeni. Sledijo tri možnosti. Ena od teh je tožba.

Družba Iskra Sistemi, ki je v mestu postavila sporne radarje je za pogajanja o prekinitvi pogodbe odprta. Kot je pojasnil direktor občinskega urada za komunalo  Vili Eisenhut, od družbe sicer še niso dobili nobenih konkretnih zahtevkov, so se pa strinjali, da obstajajo tri možnosti. Prva je sporazumna prekinitev pogodbe. V tem primeru naj bi družba radarje odstranila, saj niso več last občine. Slednja naj bi odkupila le obnovljene semaforje in pripadajočo opremo. Iskra Sistemi naj bi v to vložila okoli 2 milijona evrov.

Druga možnost je neizpolnjevanje pogodbe in tožba, ki so jo v Iskra Sistemi po neuradnih navedbah napovedali v višini 126 milijonov evrov.

Tretja možnost pa naj bi bila izvajanje pogodbe, kar pomeni   začetek izdajanja plačilnih nalogov prehitrim voznikom. Teh naj bi radarji ujeli že okoli 150.000, a plačilnih nalogov še niso začeli izdajati, saj čakajo na mnenja državnih institucij glede zakonitosti pogodbe o javno-zasebnem partnerstvu.

Občina je s podjetjem Iskra Sistemi sklenila 30 milijonov evrov vredno koncesijsko pogodbo, po kateri naj bi podjetje v obdobju štirih let posodobilo dotrajan semaforski sistem v mestu, pri tem pa naj bi se del plačanih kazni stekal na njegov račun.

Prve radarje so postavili sredi oktobra, a je bila že nekaj dni pozneje vrsta radarjev po mestu uničenih, vrstili pa so se množični protesti, ki so naposled vodili do odstopa župana Franca Kanglerja.