Zanimivosti

Sinovi krajšajo življenja mater

J.P.
28. 2. 2013, 15.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Znanstveniki sumijo, da številčne družine krajšajo življenjske dobe staršev. Glavna krivca sta reprodukcija in skrb za naraščaj.

Za bolj zahtevne veljajo sinovi, saj naj bi terjali več energije, čeprav so vsi dosedanji rezultati bili mešani. Raziskovalci so uporabili demografske podatke pred industrialne Finske in ugotovili, da so matere z več sinovi imele skrajšano življenjsko dobo, neodvisno od razpoložljivih sredstev.

Prejšnje raziskave so pokazale, da naj bi bili sinovi bolj zahtevni, ker ob rojstvu tehtajo več in predstavljajo večji fizični napor za telo. Prav tako pri svojih materah dvigujejo raven testosterona, kar načne njihov imunski sistem. Tudi naj bi potrebovali več nege po rojstvu. Hčerke pa so v bolj tradicionalnih družbah življenja svojih mater podaljševala, saj so jim pomagale pri opravilih, ki so jih sicer opravljale same. Pri ženskah število hčerk ni bil dejavnik, ne glede na njihov družbeni in ekonomski status. Med moškimi in otroci teh povezav sploh ni, saj ti v reprodukcijo vlagajo manj kot ženske.

Raziskovalci so še dejali, da naj bi bil škodljiv učinek rojevanja več sinov, povezan z ženskimi hormoni. Pri glodalcih dokazi kažejo, da visoka vsebnost testosterona v krvi mater škoduje njihovemu imunskemu sistemu.