Slovenija

Kangler obvestil mestni svet o odstopu z županskega položaja

STA / S.R.
31. 12. 2012, 12.07
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Mariborski župan Franc Kangler je v skladu z obljubo, ki jo je dal 6. decembra, danes podal odstop s položaja prvega moža Maribora.

"Ker sem že dolgo v politiki in moja beseda v politiki nekaj velja, sem danes mestni svet in službo mestnega sveta pisno obvestil, da sem z današnjim dnem odstopil," je povedal v današnji izjavi za javnost.

"Ocenjujem, da smo v tem mandatu veliko postorili," je dejal in izrazil prepričanje, da med Mariborčani še vedno uživa veliko podpore. "Nekateri protesti, ki so se zgodili, so bili dobro načrtovani in vodeni. Prepričan sem, da za temi protesti in vstajami, ki so se začele dogajati v Mariboru, ne stoji mariborska lokalna politika, ampak centralna ljubljanska leva politika," je dodal.

Pojasnil je, da bo kljub odstopu z županskega položaja ostal aktiven v politiki, podrobnosti o tem pa ni želel razkriti. Tako tudi ni odgovoril na vprašanje, ali bo znova kandidiral za župana. Glede funkcije državnega svetnika, ki je prav tako sprožila veliko nasprotovanja v javnosti, pa je izrazil prepričanje, da bo ustavno sodišče razsodilo njemu v prid.

Organizatorje uličnih protestov, ki so se v zadnjih dveh mesecih zvrstili proti njemu, je pozval, da zdaj razkrijejo svoje obraze in pokažejo svoje alternative za prihodnost Maribora. Občino pa bo do izvolitve novega župana vodil podžupan Milan Mikl.