Kultura

Slovenski celovečerec Sanremo bo tekmoval v Motovunu

M. V.
8. 7. 2021, 11.21
Posodobljeno: 8. 7. 2021, 11.27
Deli članek:

Filmski festival v Motovunu bo po letu dni premora potekal v živo od 27. do 31. julija.

Silvia Zeitlinger
Sanremo

Celovečerni igrani film Sanremo scenarista in režiserja Miroslava Mandića se je uvrstil v glavni tekmovalni program filmskega festivala v Motovunu. Film govori o Brunu (Sandi Pavlin) in Duši (Silva Čušin), ki živita v domu starejših občanov. Občasno se srečujeta, skupaj preživljata čas, a vedno sproti pozabljata, da se poznata. Kljub temu sta vesela vsakega novega srečanja.

»Demenca je v filmih običajno prikazana na dva načina: bodisi kot 'resna' (melo)drama, ki pripoveduje o 'usmiljenju do ubogih starih ljudi' ali pa kot komedija, ki poskuša nezgode in pozabljivost spremeniti v neobčutljive šale in poceni smeh. Mandiću je s tem filmom uspelo nekaj posebnega, saj demenco obravnava na nežen in kinematografsko human način,« je med drugim zapisano v kritiškem zapisu na spletnem portalu Cineuropa.

V sekcijo kratkih filmov (kjer bo v tričlanski žiriji tudi slovenska režiserka Katarina Rešek – Kukla ) pa se bo za nagrado boril igrani film Delčki scenarista in režiserja Árona Horvátha, v katerem spremljamo en dan v življenju Tea in Ksaverja, ki ju po dveh mesecih obišče oče, voznik kamiona. V naslovnih vlogah nastopajo Teodor Tot in Ksaver Pratnekar, ki sta se s filmom srečala prvič, ter madžarski igralec Zsolt Nagy in Tamara Avguštin.