Kultura

Velika nagrada za Florjana Lipuša

G.G./STA
5. 7. 2018, 10.16
Posodobljeno: 5. 7. 2018, 10.20
Deli članek:

Pisatelj z avstrijske Koroške Florjan Lipuš prejme najvišje avstrijsko kulturno priznanje za literaturo v slovenskem jeziku. Njegovo delo odraža posebno kakovost literature v manjšinskih jezikih, zato je ta nagrada več kot priznanje osebnosti.

Mediaspeed
Florjan Lipuš

Kot je v utemeljitvi zapisal odbor za nagrado, je že v delu Zmote dijaka Tjaža tematsko nakazal svoj pripovedovalski opus: "V svoji literaturi Lipuš obravnava upor proti nacionalsocializmu, izgon in poboj koroških Slovencev, podcenjevanje slovenske manjšine s strani večinskega prebivalstva, pa tudi reševanje izginevanja slovenskih besed in besednih zvez kot osnovo za novo samozavestno identiteto."

Letošnji prejemnik avstrijske državne nagrade je avtor, ki vse življenje piše eno besedilo. Rodil se je 4. maja 1937 v Lobniku pri Železni Kapli. Kot otrok je bil priča, kako so aretirali njegovo mater, ki so jo nato ubili v koncentracijskem taborišču Ravensbrück, njegov oče pa je služil v nemški armadi.

Za svoja dela je prejel več nagrad, med njimi Prešernovo nagrado leta 2004 in nagrado Petrarca leta 2011. Leta 2005 je dobil častno nagrado za literaturo Republike Avstrije. Letos je bil z romanom Gramoz med petimi finalisti za kresnika.

Najvišje avstrijsko kulturno priznanje, vredno 30.000 evrov, mu bodo podelili 1. oktobra.