Nagrada

Oliver Dragojević bo nagrajen za življenjsko delo

V.M. / STA
18. 2. 2018, 11.30
Deli članek:

Hrvaški glasbenik Oliver Dragojević bo prejel častitljivo priznanje za življenjsko delo.

HNK Split
Oliver Dragojević

Gre za Hrvaško diskografsko nagrado porin za življenjsko delo, ki jo bodo 23. marca v Splitu namenili priljubljenemu hrvaškemu glasbeniku Oliverju Dragojeviću, pianistki Pavici Gvozdić ter avtorju in pisatelju Jakšu Fiamengu, je sporočilo Hrvaško diskografsko združenje. Dragojević je doslej prejel več deset porinov v različnih kategorijah.

Komu je namenjeno častitljivo priznanje?

Nagrado za življenjsko delo podeljujejo umetnikom, ki so s svojim znanjem in delom pustili globoko sled v hrvaški glasbi, piše na spletni strani porin.org. Dragojević, Gvozdićeva in Fiamengo bodo nagrade prejeli na letošnji jubilejni, 25. podelitvi porinov v splitski Areni Spaladium.

ReflektorMusic
Gibonni in Oliver Dragojević

Dragojvić eden najbolj priljubljenih hrvaških pevcev

Za Dragojevića so zapisali, da je v svoji 50-letni glasbeni karieri objavil več kot 40 albumov ter da je nastopil na mnogih prestižnih koncertnih prizoriščih, kot so pariška Olympia, londonski Royal Albert Hall, newyorški Carnegie Hall in Opera House v Sydneyju. Spomnili so, da je lani v razprodani Areni v Zagrebu koncertno proslavil svoj 70. rojstni dan. Eden najbolj priljubljenih hrvaških pevcev je bil zaradi zahtevnega zdravljenja karcinoma prisiljen odpovedati podobna koncerta v Splitu, ki sta bila napovedana decembra lani.

Za porine prejeli več kot 1600 prijav

Za letošnje porine v 35 kategorijah je prispelo več kot 1600 prijav, nominacije bodo objavili 22. februarja. O nagradah odloča strokovna žirija, ki ocenjuje umetniške in produkcijske standarde in ne komercialni uspeh nominiranih glasbenikov in njihovih posnetkov, piše v pravilniku o nagradi.

Podelili jih bodo 23. marca v Splitu, ki bo že četrto leto zapored gostil to prestižno hrvaško glasbeno prireditev.

Nagrado so ustanovili Društvo hrvaških skladateljev, Hrvaška glasbena unija, Hrvaška radiotelevizija in Hrvaško diskografsko združenje.

Izvan fokusa in Julien Duval
Nagrade bodo letošnje leto podelili 23. marca v Splitu.