Mobilna verzija
20:51 23. maj 2018

Umrl je glasbenik Vilko Ovsenik

M.K./STA Begunje na Gorenjskem
48 Posodobljeno: 16:49 / 08.8.2017

V starosti 88 let je v petek umrl glasbenik Vilko Ovsenik, brat Slavka Avsenika in član narodnozabavnega Ansambla bratov Avsenik. Bil je avtor, soavtor in aranžer okrog 800 skladb oziroma celotnega repertoarja slavnega ansambla.

VILKO OVSENIK

Vilko Ovsenik je bil avtor, soavtor in aranžer okrog 800 skladb oziroma celotnega repertoarja slavnega ansambla. Foto: arhiv Svet24

Brata, Slavko in Vilko, veljata za največkrat izvajana in najbolj prodajana avtorja narodnozabavne glasbe v Evropi.

Napisala sta več kot 1000 skladb, med katerimi je najbolj znana Na Golici, ki je doživela kar 600 predelav in velja za največkrat predvajano instrumentalno skladbo na svetu.

Avseniki so gorenjsko glasbo ponesli v najprestižnejše in največje koncertne dvorane, vse do berlinske filharmonije. Lahko se pohvalijo tudi z več kot 10.000 posnemovalci in s 150 klubi ljubiteljev Avsenikove glasbe.

Ansambel bratov Avsenik je prodal 32 milijonov izvodov plošč, nastopil na več kot 10.000 koncertih, v 40 letih delovanja je prejel 31 zlatih, eno platinasto in eno diamantno ploščo.

Brata imata različna priimka, ker je bil stari družinski priimek Ovsenik zaradi razmer prve svetovne vojne spremenjen v Avsenik, kar je tudi rojstni priimek obeh bratov. Očetova želja pa je bila, da bi eden od bratov ohranil pravi, star družinski priimek, zato se je Vilko odločil, da ga spremeni.

Družina se želi od pokojnika posloviti v intimnem krogu.

Vaš prispevek