S pesmijo v srcu

94-letna Ančka spet živi svoje sanje

Gabrijel Toplak
30. 6. 2016, 19.14
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Skoraj 94-letna Ančka Šumenjak spet živi svoje sanje. Na pomoč so ji pristopili Ančkarji, pet prijateljev, ki je združilo moči in njena besedila vneslo v računalnik, dodalo še ilustracije ter »izpolnilo« pogoje, da je izšla njena četrta knjiga S pesmijo v srcu.

Silvestra Brodnjak, Franc Brodnjak
Ančka Šumenjak je v mladosti želela postati učiteljica, česar pa ni nikoli uresničila.

Pred kratkim je kmečka pesnica Ančka Šumenjak z Jareninskega Vrha, avtorica treh pesniških zbirk, dočakala nenapovedan obisk. Škofjeločanko, ki jo je ljubezen v začetku druge svetovne vojne pripeljala v Jarenino, sta obiskala pesniški župan Venčeslav Senekovič in njegova sodelavka Monika Buser ter k častni občanki pripeljala še Toneta Partljiča in pevsko skupino Mavrica.

Silvestra Brodnjak, Franc Brodnjak
Pisateljico so obiskali (od leve) Monika Buser in župan Venčeslav Senekovič ter pevci Mavrice.

IZPOLNITEV SKRITE ŽELJE

Prišli so tudi Ančkarji – pet njenih prijateljev (Cecilija Bernjak, Jana in Igor Kraševec, Mira Smolej in Silvestra Brodnjak). »Čeprav se je zadnja leta bolj posvetila pisanju kratkih zgodb, ki jih je poleg pesmi več kot četrt stoletja objavljala v zbornikih Literarnega kluba upokojencev Slovenije (LIKUS), sem ob obiskih pri Ančki začutila njeno skrito željo. Zaželela si je izdajo pregledne zbirke nekoč izdanih pesmi, dopolnjenih z besedili, ki so nastala po letu 1980, ko njen pesniški dar ni obmiroval,« je pojasnila Brodnjakova iz Skorbe in nadaljevala, da so Ančko, ki bo 21. julija dopolnila 94 let, s težko pričakovano knjigo osrečili. Še posebej pa njeno 69-letno hčer Anko, ki je v zadnjih letih popolnoma oslepela, a je o tem z njo najbolj sanjala. »Ne morem pozabiti njenega srečnega nasmeha,« je dodala Brodnjakova.

Silvestra Brodnjak, Franc Brodnjak
Knjigo je ob županu prebiral pisatelj in dramatik Tone Partljič, tudi častni občan.

STOPILI SO SKUPAJ

O Ančkini želji je Brodnjakova začela razmišljati s slavistko Miro Smolej iz Kranjske Gore, saj sta obe članici kluba LIKUS. »V računalnik sva vnesli vsa besedila in jih razporedili v vsebinske sklope ter jih pokazali Ceciliji Bernjak, predsednici Likovno-fotografske sekcije občine Hajdina, ki poleg čopiča obvlada še pero. Iz zbirke svojih likovnih del je ponudila motive, s katerimi so ilustrirali vsebino pesmi,« je razložila Brodnjakova. Ančko so poznali le po njenem pripovedovanju, zato so združili moči, da bi lahko izdali knjigo o Ančki Šumenjak, kmečki ženi, mami, babici in tudi že praprababici z Jareninskega Vrha. Kot je še povedala Brodnjakova, je Igor Kraševec, ki skupaj z ženo Jano že nekaj let živi v Hajdošah, besedilo računalniško uredil in pripravil za tisk, Jana Kraševec, ki tako kot Ančka izhaja iz Poljanske doline, pa je ustvarila naslovnico, ki predstavlja današnjo Šumenjakovo domačijo.

Silvestra Brodnjak, Franc Brodnjak
Tri LIKUSovke: (od leve) urednica in pobudnica Silvestra Brodnjak, Ančka in lektorica Mira Smolej

FINANČNA PODPORA OBČINE

Uspelo jim je, da so njene pesmi in nekatere pripovedi poslej zbrane v četrti knjigi z naslovom S pesmijo v srcu in podnaslovom Skozi življenje – moje in tvoje. Župan Senekovič je ob tej priložnosti dejal: »V občini, ki je finančno podprla tisk knjige, cenimo dolgoletno udejstvovanje Ančke Šumenjak. Predvsem pa od leta 1999, ko je postala častna občanka.« V knjigi je mogoče na 246 straneh poleg pesmi, črtic in fotografij iz družinskih albumov prebrati tudi številne časopisne članke, ki so v preteklosti slovenski javnosti predstavili Ančko v najbolj ustvarjalnem obdobju.

Silvestra Brodnjak, Franc Brodnjak
Še skupinska fotografija vseh obiskovalcev za album, na kateri so tudi tri njene hčerke.

NJENO ŽIVLJENJE IN ŽELJE

Ančka je želela postati učiteljica, a se ji ta želja ni uresničila. V vdovstvu je poleg šestih otrok skrbela še za srednje veliko posestvo in z otroki četrt stoletja zahajala v jareninsko šolo, kjer je na številnih šolskih dogodkih kot kmečka pesnica spletla prijateljske vezi z mnogimi izobraženci in kulturniki, ki so začutili njen skriti talent. Spodbujali so jo, da je v samozaložbi izdala Natrgane cvetove (1972) ter zbirko Zemlja in pesmi (1974). Poleg Janeza in Marije Švajncer je njen smisel cenil tudi Slavko Kočevar Jug, ki je leta 1980 pri mariborski založbi Obzorja uredil Pesmi med žetvijo. Leta 2009 so bile nekatere Ančkine pesmi objavljene v pesniški zbirki Zveze kmetic Slovenije Prisluhnite nam. Številni se je spominjajo tudi kot avtorico več uglasbenih narodnozabavnih melodij.