Umrl je svetovno znani slovenski režiser Tomaž Pandur

G.G.
12. 4. 2016, 14.21
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Včeraj je med vajo za gledališko predstavo Kralj Lear v makedonskem narodnem gledališču v Skopju zaradi srčne kapi v 54. letu starosti umrl svetovno znani slovenski režiser Tomaž Pandur.

Režiser Tomaž Pandur je bil cenjen po vsem svetu.

Facebook
Tomaž Pandur

Tomaž Pandur se je rodil 19. februarja 1963 v Mariboru. Bil je dijak Prve gimnazije v Mariboru, študiral je na AGRFT, kjer je leta 1988 diplomiral. Leta 1989 je postal umetniški vodja gledališča v Mariboru.

Proslavil se je s produkcijami Hamleta, Fausta, Carmen, in Božanske komedije.

Na vrhu kontemporarnih slovenskih gledaliških režiserjev

Njegove priredbe legendarnega Fausta v ljubljanskih Križankah zlepa ne bomo pozabili. Dramsko pesnitev Johanna Wolfganga Goetheja o človeku, ki je prodal svojo dušo hudiču, je lani ponovno uprizoril po 25 letih. Fausta so premierno videli obiskovalci ljubljanskega poletnega festivala, ljubljanska Drama, v koprodukciji katere je nastal, pa je z njim nedavno požela veliko zanimanje na ibero-ameriškem gledališkem festivalu v Bogoti.

"Gledališka poetika Tomaža Pandurja je že v Šeherezadi, še bolj eksplicitno pa v Faustu napovedovala, da cilja visoko: na gledališče sveta in na svet kot gledališče, torej na nekakšen totalni theatrum mundi," je o njegovem delu zapisal teatrolog Vasja Predan.