Kultura

Oživeli Ano Karenino

ns
10. 1. 2016, 22.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

PREMIERA Po desetih letih so na velikem odru ljubljanske Drame spet uprizorili novo uprizoritev ene največjih ljubezenskih zgodb svetovne književnosti. Gre za kultni Tolstojev roman Ana Karenina v režiji in dramatizaciji Dušana Jovanovića.

Mare Vavpotič
Glavna igralca Klemen Janežič in Polona Juh sta na odru blestela.

Točno deset let po premieri je na Veliki oder ljubljanske Drame znova prišla Ana Karenina, ki bo, kot pravi režiser in avtor dramatizacije Dušan Jovanović, tokrat še bolj intimistična in osredotočena na družbeno nesprejemljivo ljubezen. Novost nove uprizoritve je predvsem v tem, da so se tokrat Tolstojevega romana lotili iz sodobne perspektive in zgodbe niso eksplicitno umeščali v Rusijo 19. stoletja, ampak so vprašanje časovne umestitve pustili odprto oziroma ga približali sodobnosti. Kar seveda odpira tudi vprašanje položaja ženske v današnji družbi, kjer naj bi že imela enakovredno mesto.

Mare Vavpotič
Po desetih letih so na Velikem odru ljubljanske Drame ponovno doživeli premiero Ane Karenine.

SPREMENJENA IGRALSKA ZASEDBA

Razen Polone Juh, ki znova igra naslovno vlogo, in Maje Sever, ki igra grofico Lidijo Ivanovno, je zasedba drugačna, kar pa je, kot se strinjajo vsi ustvarjalci, prineslo novo senzibilnost, nova intimna spoznanja in nove ideje v ustvarjalni proces. Namesto Igorja Samoborja v vlogi Karenina bomo videli Matjaža Tribušona, na mesto Jurija Zrneca pa je kot grof Vronski stopil Klemen Janežič. Kot je povedal, se je pri postavljanju predstave na oder čutilo, da je Juhovi besedilo Ane Karenine bližje, kot je njemu besedilo Vronskega, medtem pa je glavna igralka poudarila, da je v novi dramatizaciji veliko prejšnje, vendar so se z novo ekipo odprla tudi nova obzorja.

Mare Vavpotič
Poloni Juh je prvi čestital njen partner Saša Tabakovič.