Kultura

Miha Mazzini dobitnik modre ptice

STA
6. 1. 2016, 12.37
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Miha Mazzini je dobitnik nagrade modra ptica 2016 za mladinski roman Zvezde vabijo. V njem se dotika virtualnih svetov. Po besedah žirije "mojstrsko, napeto in ponekod zelo humorno pisanje pred nami razkriva pasti navidezne realnosti, hkrati pa tankočutno in nevsiljivo slika podobe družin, ki jim je v vsakdanjem življenju vse prej kot lahko".

Mediaspeed
Mazzini je želel delo koncipirati kot socialni roman, ki bi odslikaval realno stanje v Sloveniji.

"Avtorju je uspelo ustvariti polnokrvne in večplastne like, ki nam prav vsi zlahka zlezejo pod kožo," je v utemeljitvi nominacije za nagrado še zapisala žirija v sestavi predsednica Alenka Veler ter člani Zdravko Duša, Irena Matko Lukan, Darja Marinšek, Pavle Učakar in Bojan Švigelj.

Člani žirije so med drugim zapisali še, da bralci ne bodo mogli odložiti romana, preden ne bodo prišli do zadnje strani. Zato verjamejo, da je knjiga na začetku uspešne poti med slovenskimi bralci. Po njihovem mnenju bodo najstniki z njo dobili sodoben roman, ki prav v ničemer ne zaostaja za trenutnimi svetovnimi trendi izjemno priljubljene književnosti za mladino.

V finale za nagrado, ki znaša 12.000 evrov bruto, so se s svojimi tipkopisi uvrstili še Neli Kodrič Filipić, Suzana Tratnik in Milan Petek Levokov. Vse tri nominirane knjige bodo do konca leta izšle pri založbi Mladinska knjiga, zmagovalka že marca letos.

Dobitnika nagrade, ki jo podeljuje Skupina Mladinska knjiga, je na dopoldanski prireditvi v Konzorciju razglasila Velerjeva, ki je vodila tudi kratek pogovor z nagrajencem. Ta je dejal, da so natečaji za nagrade pozitivna motivacija za literate, saj jih vzpodbudijo, da do roka končajo ali se na novo lotijo pisanja kakšnega dela. Sam je mladinski roman spisal večinoma na novo, uporabil je le nekaj strani iz prejšnjega, še neobjavljenega dela.

Mazzini je želel delo koncipirati kot socialni roman, ki bi odslikaval realno stanje v Sloveniji, vendar "ne na običajen slovenski način - da se stvari vedno povedo trikrat", je dejal. Sam je stvari podajal "v enem stavku, ki ga ni dodatno razlagal".

Tako Velerjeva kot član žirije Švigelj, sicer glavni urednik pri Mladinski knjigi, sta poudarila, da je med 31 deli, ki so prispela na natečaj, nekaj takih, ki niso povsem dodelana, a se ponašajo z izjemnimi zgodbami in dobrimi nastavki. Zato bo, kot sta napovedala, še marsikatero doživelo objavo.