Kultura

FOTO: Vidno ganjena in vesela Ljerka Belak

Nejc Simšič
28. 10. 2015, 21.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

V Slovenskem narodnem gledališču Maribor so uspešno zaključili že jubilejni, 50. festival Borštnikovo srečanje, kjer so med drugim podelili tudi najvišje gledališko priznanje, Borštnikov prstan. Prejela ga je igralka Ljerka Belak.

Mediaspeed
Ljerka Belak

Strokovna žirija 50. festivala Borštnikovo srečanje si je v tekmovalnem programu ogledala deset uprizoritev. Samo ena od teh predstav je nastala v koprodukciji z nevladno organizacijo, vse preostale so bile predstavnice slovenskih institucionalnih gledališč, pri čemer je v očitnem odmerku prednjačila udeležba SNG Drama Ljubljana. Zastopanost žanrov je bila v širokem razponu, pri čemer je bilo najmanj prostora namenjenega komediji, predstave so se zlasti oprijemale vsebinsko resnih in mrakobnih pripovedi.

NAGRADE SO PODELJENE

Strokovna žirija, ki so jo sestavljali Krištof Jacek Kozak, Nina Mitrović, Katja Perat, Mikko Roiha in Zala Dobovšek, predsednica, je odločila, da je najboljša predstava v celoti Hedda Gabler v režiji Mateje Koležnik in izvedbi Drame SNG Maribor. Borštnikova nagrada za mladega igralca je šla v roke Vitu Weisu, nagrade za igro pa so dobili Jernej Šugman, Polona Juh, Nataša Matjašec Roškar in Jette Ostan Vejrup. Največji poklon in stoječe ovacije pa je letos ob prejemu Borštnikovega prstana za življenjsko delo dobila igralka Ljerka Belak.