Kultura

Slovenska komedija na ameriški način

Nejc Simšič
16. 9. 2015, 22.28
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

V ljubljanskem Koloseju se je zgodila težko pričakovana premiera nove slovenske romantične komedije Julija in alfa Romeo. Režiser Blaž Završnik je ustvaril odličen film čisto po ameriških standardih.

Kolosej

Potem ko je režiser Miha Hočevar slovenskim gledalcem postregel z drugačnim žanrom, kot smo jih bili vajeni pri našem filmu, in zavzel prepričljivo prvo mesto med najbolj gledanimi slovenskimi filmi, je zdaj mladi režiser Blaž Završnik postregel z novo komedijo, ki je narejena v stilu ameriških komedij.

Miha Dobnik

Čeprav je bil proračun novega slovenskega filma Julija in alfa Romeo zelo nizek, je Blažu Završniku, ki se je javnosti lani predstavil s celovečernim prvencem Pot v raj, uspelo neverjetno. Postregel je namreč z mladinsko romantično komedijo, ki je navdušila prve gledalce. Na veliki filmski premieri v ljubljanskem Koloseju so si bili obiskovalci po koncu filma enotni – film Julija in alfa Romeo je zakon! Zgodba spremlja postavnega gimnazijca Tilna, ki svojemu trenutnemu dekletu v upanju na izgubo nedolžnosti s figo v žepu priseže večno zvestobo. Sosledje nenadnih in neprijetnih dogodkov pa Tilnu kmalu zamaje tla pod nogami. Prepričanje, da je uročen, mu preprečuje zbližanje s sošolko Saro, pravo ljubeznijo njegovega življenja.

Miha Dobnik

NOVI TALENTI NA SCENI

Ker se zgodba filma vrti okoli najstnikov, so ustvarjalci filma mlade igralce izbirali s pomočjo avdicij, ki so jih opravljali na srednjih šolah širom po Sloveniji. Glavne vloge tako večinoma zavzemajo naturščiki: Dario Nožić Serini igra Tilna, Jan Gerl Korenč pa Željka, njegovega najboljšega prijatelja, Špela Colja je Sara, Tilnova sošolka in simpatija, Katja Škofic pa njena najboljša prijateljica Tina. V vidnejših vlogah nastopajo še Andrej Nahtigal kot Tilnov oče, Ana Dolinar Horvat kot njegova žena in Tilnova mačeha ter Ana Klašnja v vlogi seksi učiteljice matematike. In prav mladi igralci, nove zvezde na sceni, so navdušili obiskovalce premiere, ki so ekipi čestitali tudi na zabavi po filmu.