Kultura

Gostilna išče šefa: Odšla sta skupaj ...

K.S.
18. 11. 2014, 11.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Včeraj sta prvič na vroči stol sedla dva tekmovalca, ki sta se v preteklem tednu najbolje odrezala. A zmaga preteklega tedna najboljšima ni prinesla le varnosti, temveč tudi priložnost za 2 dni s šefom Binetom v kulinaričnem Parizu!

Pro Plus
Šef Bine in zmagovalec Valerio Lutman.

Ogled pomembnih gastronomskih lokacij v Parizu, ogled tržnice na Marche d'Aligre, gastronomskega oddelka prestižne veleblagovnice Galeries La Fayette...

Izobraževanje v elitni kuharski šoli Le Cordon Blue, kjer je svoje znanje vse do diplome pilil tudi sam šef Bine! Na šoli bo eden izmed profesorjev tekmovalcu ob Binetovi prisotnosti predstavil dve novi kuharski tehniki: pripravljanje jedi za postrežbo v kozarčku ali tehniko ''verrine'' in ustvarjanje senzorike jedi iz posameznih sestavin delov živil ali tehniko ''note by note''.

ŠEF BINE O OBISKU PARIZA:

»Pariz je moja kulinarična zibelka, saj sem se v smislu kuharskega znanja v šoli Le Cordon Bleu ponovno rodil, »vzgojo v chefa« pa sem preživel ob ubijalskem fizičnem in psihičnem drilu na delu v vrhunski restavraciji Apicius z dvema Michelinovima zvezdicama. In ti dve odločilni strokovni stopnici v mojem življenju bom lahko z neposredno izkušnjo pokazal tudi Valeriu. Ne veselim se samo obiska mojega »drugega« mesta, kjer sem živel dve leti, in srečanja s svojimi tamkajšnjimi prijatelji, ampak sem ponosen, da bom lahko Valeriu s šolsko demonstracijo chefa Lesourda ter z vstopnico v brigadno kuhinjo vrhunske restavracije dal kuharsko širino, predstavil francosko kuhinjo in moderne kulinarične trende, predvsem pa navdihe za njegovo nadaljnje ustvarjanje. Takšnega »mentorskega« potovanja bi si sam pred leti kot mlad kuhar zelo želel in verjamem, da bo ta izkušnja tudi Valeriu za vedno ostala v spominu.«

*V MEDVOŠKO GOSTILNO NOV ŠEF

Tudi tekmovalce, ki bodo ostali v Gostilni čaka zanimiv teden. Nad njimi bo tokrat bedel Marko Pavčnik, ki bo poskrbel, da bodo tekmovalci prav tako osvojili novo tehniko pripravljanja jedi za postrežbo v kozarčku in razkosavanje celega jagenjčka. Marko bo za čas Binetove odsotnosti prevzel vse Binetove vloge in poskrbel za dodatno kuharsko širino, s katero bodo vsi tekmovalci konec tedna stopili v nov izziv.

Facebook

*IZZIV TEDNA NAJBOLJ NEPREDVIDLJIV

Tekmovalci bodo morali na testu prikazati na novo osvojeno znanje, preizkušali se bodo v tehniki pripravljanja jedi za postrežbo v kozarčku oziroma tehniki ''verrine''. Vsak od tekmovalcev bo naredil dva kozarčka, na podlagi katerih bo šef Bine izbral dva najboljša. Ta dva tekmovalca se bosta uvrstila na petkov izziv, ostala dva pa bosta izgubila varnost za prihajajoče nominacije.

*BORBA ZA FINALNI TEDEN

Posebnost izziva je v tem, da bosta tekmovalca šele v petek zjutraj spoznala tri zahtevne goste. Na podlagi njihovih želja bosta morala vsakemu skreirati svojo glavno jed. Čas pa hitro teče in finale je vsak dan bližje.