pomoč po potrebi

Zaradi vojne v Ukrajine dvojna škoda za slovenska podjetja

G.G./STA
2. 3. 2022, 16.26
Posodobljeno: 2. 3. 2022, 16.36
Deli članek:

Vojna v Ukrajini in sankcije zoper Rusijo otežujejo poslovanje slovenskih podjetij v teh dveh državah.

Profimedia
Fotografija je simbolična

"Situacija je, kar se Ukrajine in Rusije tiče, težka, in sicer iz več razlogov. Slovensko gospodarstvo je bilo pomemben partner v teh dveh državah, zdaj je to oteženo," je povedal minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek. Po njegovih besedah bo škoda tako neposredna kot posredna. "Z Rusko federacijo smo imeli leta 2020 1,35 milijarde evrov trgovinske menjave, z Ukrajino nekaj manj kot 300 milijonov in škoda, ki se zdaj dela, je dvojna. Prvič direktna za tista podjetja, ki v tem trenutku logistično ne morejo v Ukrajino, v Rusko federacijo pa ne zaradi sankcij. Na drugi strani je naše gospodarstvo vpeto v evropske tokove in EU je spet močan partner teh dveh držav," je dejal.

Ponovil je, da so podjetja že predhodno opozorili na možne sankcije. "Z naše strani smo že pred časom, glede na to da smo predvidevali razvoj dogodkov v tej smeri, govorili z vsemi večjimi podjetji, ki delajo v teh dveh državah, in jih opozorili na to, da se pripravijo na morebitne sankcije. To so v večini podjetij tudi storili, a dejstvo je, da zaradi obsega tega konflikta ne moremo pričakovati hitrega reševanja problemov," je povedal.

Na vprašanje STA, kako konkretno bi lahko država pomagala pri lajšanju posledic vojne v Ukrajini na slovenskih podjetjih, je minister v Podlehniku odgovoril, da je še prezgodaj za konkretne načrte. "Mi bomo po analizi stanja posameznih podjetij - vse branže ne bodo zapadle pod sankcije, vsaj farmacija ne - pripravili program pomoči podjetjem. Ta bo šla v več smereh. Najprej bo treba glede na obseg tega konflikta pripraviti zgodbo v tej smeri, da se bodo morali dolgoročno orientirati na neke bolj stabilne trge. Če bo treba, pa bomo intervenirali do podjetij tudi v drugačni obliki," meni Počivalšek, ki dodaja: "Ne gre za to, da pripravimo program pomoči, ampak gre za to, da želimo vsi skupaj, da se situacija v Rusiji in Ukrajini naprej umiri do te mere, da se bo dalo normalno poslovati. V tem trenutku se še ni nič zgodilo, ampak se škoda šele začenja delati."