Inflacija – kaj je pravzaprav je to?

Zaščitite svoje prihranke pred razvrednotenjem

Lidija Selič / finančna svetovalka, Generali Investments
25. 2. 2022, 14.15
Deli članek:

Življenje že dolgo ni bilo tako drago kot sedaj. Danes rastejo cene potrošnih dobrin bistveno hitreje, kot so rastle v preteklih 30. letih.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Osebni arhiv
Lidija Selič, finančna svetovalka

Drobno prodajne cene so se v januarju 2022 zvišale za 5,8 odstotka na letni ravni. K dvigu inflacije so največ prispevali močna podražitev energentov, ozka grla v dobavnih verigah in tudi podražitve cen hrane. Ker plače temu razvoju ne sledijo, ima večina ljudi na razpolago manj denarja – prihranki na bančnem računu pa postajajo vse manj vredni. Rezultat tega je, da vaši prihranki vedno bolj izgubljajo realno vrednost. To velja predvsem za depozite pri bankah, saj so obrestne mere bistveno nižje od stopnje inflacije. V takšnih razmerah se nam poraja vprašanje kako zaščititi svoje prihranke pred razvrednotenjem?

Inflacija – kaj je pravzaprav je to?

Inflacija pomeni oziroma razvrednotenje denarja. Izraz izvira iz latinščine in pomeni "napihniti". Ko ponudba denarja v državi raste hitreje od proizvodnje, se povprečne cene dvignejo. Raven cen se na splošno dvigne, tako da je vaš denar razvrednoten. Največji poraženci visoke inflacije so državljani, saj niso pripravljeni na nepričakovana zvišanja cen. Plače se le redko povečujejo sorazmerno z inflacijo.

Kako lahko zaščitimo svoje prihranke pred inflacijo?

Inflacija je naravni del denarnega sistema in jo je treba vedno upoštevati pri vlaganju. Seveda imajo nekatera leta višjo stopnjo inflacije, druga pa nižjo. Kot investitor bi se morali dolgoročno orientirati na povprečno vrednost dveh odstotkov. Zato poskrbite, da bodo obresti ali donosnost vaših naložb presegla ali vsaj nadomestila inflacijo. Le tako boste zaščitili svoj denar pred inflacijo.

Da bi dosegli ohranitev vrednosti, morate torej ustvariti vsaj dva odstotka donosa na leto. Za dobiček mora donosnost vaše naložbe še vedno presegati ta dva odstotka. Razlika med stopnjo donosa minus inflacijo je vaša dejanska, realna stopnja donosa. Pravo zaščito pred inflacijo lahko dosežete le z donosnim vlaganjem denarja, to pomeni, če vlagate dolgoročno, se ne zaščitite le pred inflacijo ampak povečate tudi svoj kapital, ne glede na stopnjo inflacije in krize. Gotovo pa drži, da boste vaše prihranke izgubili, če bo denar ostal na varčevalnih računih oziroma depozitih.

Delniški trgi so nepogrešljivi za zaščito pred inflacijo

Obstajajo različne oblike naložb, s katerimi lahko zaščitite svoj denar pred inflacijo, zagotovo pa so naložbe v delniške trge prava izbira. Delniški trgi so sicer na kratek rok izpostavljeni nihanju vrednosti, dolgoročni trend na globalnih trgih pa je zagotovo navzgor. Zmerna stopnja inflacije, največ do 5 %, celo pomaga, saj cene delnic, ob povečani količini denarja v obtoku, rastejo.
Priporočljivo je, da denar razpršite na čim več podjetij oziroma še lažje, denar razpršite z izbiro sebi primernega vzajemnega sklada. Globalni delniški skladi naj predstavljajo osnovo vašega portfelja, saj bo tako vaš denar tudi z izbiro le enega sklada uspešno razpršen med različne regije in sektorje. Hkrati bo to pomenilo tudi manj nihanj vašega portfelja.

Razen ustrezne razpršitve premoženja pa je zelo pomembno, da imate na razpolago daljše časovno obdobje, saj bodo imeli kratkoročni dogodki, kot je npr. tudi inflacija, manjši vpliv na vaše premoženje.

In ne pozabite preteklosti je široko razpršen delniški portfelj vedno ponujal zelo dobro zaščito pred inflacijo na dolgi rok.

Avtorica članka: Lidija Selič / finančna svetovalka, Generali Investments