Da se ne zlomi hrbtenica gospodarstva

"Nepošteno in diskriminatorno", da so pozabili na male podjetnike

G.G./STA
31. 1. 2022, 12.20
Posodobljeno: 31. 1. 2022, 12.26
Deli članek:

Vlada je pri pripravi ukrepov za omilitev energetske krize pozabila na male obrtnike in podjetnike, opozarjajo na Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS).

Profimedia
Fotografija je simbolična

"Predstavljeni ukrepi vlade za omilitev posledic visokih cen energentov so usmerjeni predvsem v pomoč energetsko intenzivnim podjetjem. Vendar pa so tudi mali obrtniki in podjetniki prizadeti in nujno potrebujejo pomoč," so besede predsednika zbornice Branka Meha.

Na predsednika vlade Janeza Janšo, ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravka Počivalška in ministra za infrastrukturo Jerneja Vrtovca so naslovili prošnjo, da se kriterije za upravičenost do pomoči nemudoma ustrezno popravi, da bodo do pomoči upravičeni tudi mali obrtniki in podjetniki.

Po mnenju OZS bi morali biti med prejemniki pomoči tudi podjetja, ki imajo manj kot pet zaposlenih in ki so imela v poslovnem letu 2019 manj kot petodstotni delež energije v strukturi odhodkov. "Obenem menimo, da bi morali omiliti tudi kriterij glede povišanja stroškov za energijo v letu 2022, in sicer s predlaganih 30 na 20 odstotkov," so zapisali.

Po besedah predsednika zbornice Branka Meha je nepošteno in diskriminatorno, da bi bili mali poslovni subjekti, ki so najranljivejši del gospodarstva, ponovno izvzeti iz ukrepov pomoči.

Kot so dodali, se je treba zavedati, da imajo tudi podjetja z manj kot pet zaposlenimi visoke stroške za energijo. Dandanes imajo namreč v podjetjih visoko tehnološke stroje in opremo, tudi robote, ki za svoje delovanje porabijo ogromne količine električne energije. "Energetska kriza, ki smo ji priča, ima torej velik vpliv tudi na ta mala podjetja in jim je zato treba nujno pomagati. Malo gospodarstvo je hrbtenica slovenskega gospodarstva. Narediti moramo vse, da ostane vitalna in da se ne zlomi," je sklenil Meh.

Predlog ukrepov za omilitev posledice visokih cen energentov za ljudi in gospodarstvo je vlada sprejela v soboto. Najranljivejšim bo namenila solidarnostni energetski dodatek v višini 150 evrov, gospodinjstva bodo tri mesec oproščena plačevanja omrežnine za elektriko, na najnižjo možno stopnjo pa se bodo znižale trošarine na elektriko in pogonska goriva. Za najbolj prizadete gospodarske subjekte bo namenila za okoli 70 milijonov asimetrične pomoči.