Pritožbena seja

Abramov je bil za umor Sare Veber obsojen na 27 let zapora, obramba zahteva razveljavitev sodbe

J.V./STA
10. 6. 2024, 11.50
Posodobljeno: 10. 6. 2024, 11.53
Deli članek:

Na celjskem višjem sodišču je danes potekala pritožbena seja zoper obsodilno pred slabim letom izrečeno sodbo Sebastienu Abramovu za umor nekdanjega dekleta Sare Veber marca 2015. V odsotnosti obtoženega je njegov novi zagovornik Antonio Novak predlagal razveljavitev sodbe ali prekvalifikacijo očitkov. Sodba bo izdana v pisni obliki.

Primož Lavre
Sebastien Abramov je bil pred slabim letom za umor Sare Veber obsojen na 27 let zapora.

Kot je med razlogi za pritožbo navedel odvetnik Novak iz odvetnike pisarne Stušek, sicer že peti v omenjeni zadevi, se Abramovu očita kaznivo dejanje umora, torej da je imel namen oškodovanko načrtno in naklepno umoriti, a po prepričanju obrambe te okoliščine, ki naj bi kazale na očitano dejanje, niso bil dovolj ustrezno obrazložene.

"Ni bila dovolj jasno izključena možnost, da je v tej zadevi šlo za nesrečo. Obtoženi že ves čas zatrjuje, da je šlo zgolj za tragični dogodek, ki se je končal s smrtno posledico, nikakor pa ni imel namena oškodovanke umoriti," je dejal zagovornik, ki meni, da se sodba celjskega okrožnega sodišča opira predvsem na posredne dokaze.

Obramba zato primarno predlaga razveljavitev sodbe in podrobnejšo razjasnitev okoliščin na prvi stopnji, kar naj po njihovem stori nov senat, saj naj bi bil prejšnji seznanjen z nekaterimi za obrambo spornimi zadevami. Če se višji sodniki ne bodo odločili za razveljavitev, obramba podredno predlaga prekvalifikacijo kaznivega dejanja iz umora v povzročitev smrti iz malomarnosti.

"Abramov nikoli ni skrival odgovornosti za dogodek in jo je pripravljen prevzeti, nikakor pa ne za očitke o umoru," je dejal Novak, ki višjemu sodišču v tem primeru predlaga izrek zaporne kazni v višini 15 let ter skupaj s še nekaterimi v preteklosti že izrečenimi sankcijami enotno kazen 18 let zapora.

Tožilca Darko Oprešnik in Gorazd Kacijančič sta pritožbenim razlogom ugovarjala in vztrajala pri tem, kar je odločilo sodišče na prvi stopnji. Tožilstvo je namreč prepričano, da so bile okoliščine dovolj dobro razjasnjene in da je izrečena sodba pravilna, zato naj jo višji sodniki po njihovem le še enkrat potrdijo.

Abramova, ki ga je celjsko sodišča julija lani zaradi umora Sare Veber obsodilo na 27 let zapora, danes na sodišče ni bilo. Iz uprave celjskega pripora so sodišče najprej ustno, po polurni preložitvi naroka, pa še pisno obvestili, da se ga obtoženi ne želi udeležiti, ob tem pa priložili še njegovo soglasje, da se seja lahko opravi brez njegove prisotnosti.

Odvetnik Novak je potrdil, da je tudi sam zjutraj govoril z obtoženim, ki mu je povedal, da se je želel udeležiti naroka, vendar ga zadeva tako zelo obremenjuje in je preveč vznemirjen, zato ne bi bil sposoben sodelovati in povedati tistega, kar je želel.

V pisni izjavi, ki jo je prebral njegov zagovornik, je med drugim znova izpostavil, da je Saro ljubil, da sta sicer imela vzpone in padce, da pa ji nikoli ne bi želel storiti nič žalega. Vse skupaj ga bo spremljalo vso življenje, je še dodal.

Celjsko okrožno sodišče je Abramovu izreklo 27 let zapora za umor, upoštevaje predhodne kazni na drugih sodiščih zaradi goljufij, tudi v zadevi Odrezana roka, pa enotno 30-letno zaporno kazen.

Sicer pa bo v torek ljubljansko okrajno sodišče izreklo sodbo še v eni zadevi, v katero je vpleten Abramov. Gre za zadevo, v kateri obtoženčevi partnerki iz zadeve Odrezana roka Juliji Adlešič tožilstvo očita goljufijo na račun NLB in Summit Leasinga Slovenija, Abramovu pa pomoč pri izvršitvi omenjenega kaznivega dejanja.