V predoru Dekani

Zakaj se je 81-letni voznik ustavil v predoru? Kombi je zmečkal njegov avto

D.C.
23. 5. 2024, 07.29
Posodobljeno: 23. 5. 2024, 07.31
Deli članek:

Okvara avta, slabost, karkoli je bilo, je že prepozno. 81-letni voznik iz okolice Kopra je včeraj dopoldne umrl v predoru Dekani.

Gasilska brigada Koper
Peuget partner je po trku zmečkalo skoraj do prednjih sedežev.

Včeraj dopoldne, nekaj minut po deveti uri, se je 81-letni voznik iz okolice Kopra odpravil s svojim peugeot partnerjem po avtocesti proti Kozini. Na Bivju je zapeljal na avtocesto in nadaljeval vožnjo skozi predor Dekani. Kmalu po tem, ko je zapeljal v predor, je zmanjšal hitrost vožnje, vključil vse štiri smerne kazalce in se začel ustavljati. Približno 700 metrov od vhoda, malo pred prvo odstavno nišo, se je povsem ustavil.

Nekaj voznikov za njim se mu je uspešno izognilo in ga obvozilo po prehitevalnem pasu, nato pa je po voznem pasu pripeljal 21-letnik s kombijem citroën jumper, ga očitno opazil prepozno, se skušal v zadnjem hipu umakniti levo, vendar je bilo takrat že prepozno. Z desnim delom kabine kombija je silovito trčil v zadnji del peugeota, ki ga je po trčenju odbilo naprej. Ko sta se obe vozili ustavili, je bil peugeot 81-letnika od zadaj zmečkan skoraj do prednjih sedežev.

Operaterji v nadzornem centru na Kozini so takoj sprožili alarm in pred predorom prižgali rdečo luč, na kraj pa so kmalu prihiteli Darsovi delavci. Ti so bili v bližini, saj so opravljali vzdrževalna dela v sosednji cevi dekanskega predora, po kateri poteka promet od Kozine proti Kopru. Za njimi so prihiteli še koprski poklicni gasilci. Žal pa so vsi takoj ugotovili, da vozniku peugeota ne morejo več pomagati.

Gasilci koprske gasilske brigade so tako le odrezali vrata, da so lahko zdravstveni reševalci prišli do njega in kmalu potrdili, da je moški umrl. Natančen vzrok smrti bo pokazala obdukcija, že po videzu njegovega avta pa je bilo jasno, da je bil trk od zadaj silovit. 21-letni voznik kombija je v trčenju po prvih podatkih utrpel le lažje poškodbe. Reševalci so ga odpeljali v izolsko bolnišnico.
Kot so nam povedali koprski gasilci, so na kraj prišil v nekaj minutah, zato pred predorom še ni bil ustvarjen reševalni pas, ampak so jim Darsovi delavci pomagali se prebijati po levi strani kolone. V predoru so po slalomsko obvozili nekaj avtov in prispeli do kraja nesreče. Na intervenciji je sodelovalo osem gasilcev s tremi vozili. 81-letni voznik je prva letošnja žrtev na cestah koprske policijske uprave.